Újabb súlyos gond a lengyeleknél

Hatalmas a fluktuáció a lengyel vállalatoknál, ami komoly károkat okoz nekik. Három év alatt a 16-szorosára ugrott azok száma, akik évente búcsút intenek munkaadójuknak.
Komócsin Sándor, 2019. június 24. hétfő, 12:03
Fotó: Getty Images

A lengyel cégek évente átlagosan dolgozóik 16 százalékát vesztik el, akik elmennek, elsősorban magasabb fizetésértésért, jobb karrier lehetőségekért teszik ezt - írta a Rzeczpospolita. Nem is olyan régen, 2016 őszén a munkaadók még úgy becsülték, hogy egy év alatt alkalmazottaik nagyjából egy százalékát veszítik el. A legnagyobb fluktuáció a szállításban, a speditőröknél és a logisztikai ágazatban van.

Ezekben az ágazatokban a cégek úgy becsülik, hogy 2019 második negyedévéig csaknem minden negyedik dolgozójuk elhagyta őket - gyakran valamelyik konkurensük csábítására. A fluktuáció alapvetően az alacsonyabb beosztásban dolgozókat érinti. A tanácsadó cégeknél és az ügyvédi irodáknál az új belépők több mint ötöde két-három hónap után távozik. A számítástechnikai vállalatoknál 20 százalék a munkahelyet váltók aránya.

Nem sokkal kisebb az elvándorlás a kiskereskedelemben, ahol, a nagy hálózatok fizetésemeléssel csábítanak. Idén az első negyedévben a legtöbb szabad munkahely ebben az ágazatban volt - majdnem 32 ezer embert kerestek az áruházakba. A Work Service munkaerő-közvetőtő vizsgálatai szerint 54 dolgozóból, akik legalább egyszer életükben önkéntesen munkahelyet váltottak, 19 ezt a múlt évben tette.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK