Munkahelyek milliói várnak betöltésre?

A közgazdászok csak azon vitatkoznak, hány millió új munkahelyet teremthet a energiatermelésben kibontakozóban lévő forradalom.
Komócsin Sándor, 2007. október 8. hétfő, 11:51
Fotó:

A környezetvédők legújabb érve a megújuló energiaforrások mellett az, hogy az ezek köré épülő iparágak emberek millióinak adhatnak munkát a következő évtizedben. Az amerikai Apollo Institute - amely azt szeretné elérni, hogy a kormány indítson olyan programot a megújuló energiaforrások állami támogatására, mint amilyennel az Apollo programm keretében sikerült embert juttatni a Holdra - úgy véli, hárommillió új munkahelyet teremthet Amerikában az új gazdasági tevékenység kibontakozása.

Szerényebb becslés szerint 2020-ra egymillió új foglalkoztatási lehetőséget teremt a bio-, nap- és szélenergia felhasználása. Mások még visszafogottabbak, felhívják a figyelmet arra, hogy a technológiai változás bizonyos ágazatok zsugorodásához, s ezzel munkahelyteremtő képessége csökkenéséhez vezetnek, ezért a két folyamat szaldóját kell nézni.

Az optimisták ugyanakkor felhívják a figyelmet egy fontos körülményre: a megújuló energiák termelése hazai tevékenység - senki sem fog például bioetanolt importálni az arab országokból -, ezért hatványozottabb lehet a hatása. Mivel sok szerelőmunkáról van szó, nem lehet a tevékenységeket kihelyezni, mint például az ügyfélszolgálatokat vagy a szoftverprogramozást Indiába. Például azok a mesterek, akik a háztetőkre napelemeket helyeznek ezt nem tehetik másutt, csak hazájukban, vagy a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló növények termelői és a hozzájuk kapcsolódó feldolgozó üzemek jó része is hazai földön lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK