Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete csütörtökön azt közölte, hogy januárban éves bázison szezonális kiigazítással 2,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a decemberi 2,3 százalék után. Az elemzői várakozások átlagában 2,4 százalék szerepelt januárra.

Az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a decemberi 0,2 százalék után.

Az élelmiszer- és energiaárak figyelembe vétele nélkül kalkulált éves szintű maginfláció 2,3 százalék lett januárban, meghaladta a szakértők által várt 2,2 százalékot, és megegyezett a decemberi 2,3 százalékkal.

A vártnál kevésbé nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 2 ezerrel, 205 ezerre nőtt a február 8-án zárult héten. Elemzők magasabb, 210 ezres értéket vártak.

Már közel öt éve, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 210 ezer volt, nem változott az előző héthez képest. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 61 ezerrel, 1 millió 700 ezerre süllyedt a február 1-ével végződött héten. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 17 ezer 500-zal, 1 millió 730 ezerre esett. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt. A feszes munkaerőpiac hozzájárul a rekordhosszú, immár 11. éve tartó gazdasági expanzióhoz.

Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség az Egyesült Államokban. A munkaügyi minisztérium a múlt héten azt közölte, hogy januárban 225 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma a decemberi 147 ezres növekedés után.

A munkanélküliségi ráta januárban 3,6 százalékra emelkedett az előző havi, ötvenéves mélypontnak számító 3,5 százalékról - írta az MTI.