Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 3 millió 169 ezer volt a május 2-án zárult héten, ami 677 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 3 millió 846 ezernél. Elemzők ennél jobb adatra, 3 millió segélykérelemre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 861 ezer 500-zal, 4 millió 173 ezer 500-ra csökkent. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

Immár a hetedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. Minden idők rekordjaként 7 hét alatt több mint 33 millió ember került utcára, ahogy a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és annak megfékezését célzó szigorú intézkedések miatt számos munkaadó kényszerült leállítani a termelést és elbocsátani dolgozóit.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 4 millió 636 ezerrel, 22 millió 647 ezerre nőtt az április 25-ével végződött héten, ami minden idők legrosszabb értéke. Elemzők a tényadatnál jobbat, 19,905 milliós számot vártak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 3 millió 800 ezer 250-nel, 17 millió 97 ezer 750-re emelkedett.

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 4,8 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének negyedét viszi el a folyó negyedévben, sőt egyes elemzők 40 százalékos csökkenést is elképzelhetőnek tartanak.

A termelékenység 2,5 százalékkal csökkent az első negyedévben

Az Egyesült Államokban jelentősen csökkent a termelékenység a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban az első negyedévben - írja az MTI az AP-re hivatkozva.

A munkaügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint a március végével záródott három hónapban 2,5 százalékkal esett vissza a termelékenység a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor még 1,2 százalékkal nőtt. Szakértők a termelékenység nagyobb, 5,5 százalékos gyengülésével számoltak az idei első negyedévre.

A termelékenységi mutató az egy óra alatt létrehozott termelési értéket jelzi.

Ugyancsak csütörtökön közölt adat szerint a munkaerőköltség a tavalyi első negyedév óta a legnagyobb mértékben, 4,8 százalékkal nőtt az idei első negyedévben. Tavaly az utolsó negyedévben szerény, 0,9 százalékos növekedést mértek. Szakértők a munkaerőköltség mérsékeltebb, 4 százalékos emelkedését várták az idei első negyedévre.