Munkanélküliek, figyelem! Anglia után itt az újabb európai célpont

Európai munkanélküliek toborzásával kívánja fenntartani gazdasági növekedésének lendületes ütemét Málta - írja az MTI a Times of Malta nyomán. A lapnak Clyde Caruana, a máltai munkaügyi hivatal elnöke adott interjút.
Szász Péter, 2017. augusztus 27. vasárnap, 14:55
Fotó: MTI/EPA

Több ezer hiányzó munkáskéz pótlására lenne szükség ahhoz, hogy ne torpanjon meg az Európai Unió legkisebb tagállamának lendületes gazdasági növekedése - jelentette ki  Caruana. Az elmúlt négy évben a szigetország gazdasági növekedése messze az uniós átlag felett, évi átlagban 6,4 százalék volt.

A máltai gazdaság motorjai a turizmus, az építőipar és az online szerencsejáték.

Clyde Caruana elmondta: javaslatot készül tenni a munkáspárti kormánynak arra, hogy a magas munkanélküliségi rátával sújtott uniós tagországokkal kötött kétoldalú megállapodásokkal próbálják meg pótolni az országban jelentkező munkaerőhiányt. "Nem győzöm eléggé hangsúlyozni mennyire fontos lenne gazdaságunk számára az új munkaerő". A munkaadók, akik eddig csak toborzási nehézségekről panaszkodtak, mostanra szinte már teljesen feladták a reményt - tette hozzá. (Bevált a durva módszer: elüldözik a magyarokat is)

A 450 ezres lakosságú szigetország a világ egyik legsűrűbben lakott területe. Málta meglévő infrastruktúrája már alig tudja kiszolgálni a gyors gazdasági növekedést és az egyre szaporodó építkezéseket. A kormány 700 millió eurós programot hirdetett meg az ország teljes úthálózatának felújítására hét év alatt. Program indult a kórházak modernizálására, magas belvárosi épületek felhúzására és luxusingatlanok építésére is.

HOZZÁSZÓLÁSOK