Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára pénteken felkerült adatok szerint szeptemberben az euróövezetben szezonális kiigazítással 8,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta, megegyezett az augusztusi szinttel, és meghaladta a tavaly szeptemberi 7,5 százalékot.

Az EU 27 tagállamában szeptemberben 7,5 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta, ami magasabb volt az egy évvel korábbi 6,6 százaléknál.

Az Eurostat számításai szerint szeptemberben az unióban 15,99 millióan voltak munka nélkül, ebből 13,612 millióan az euróövezetben. Augusztushoz képest a munkanélküliek száma az EU-ban 42 ezerrel, az euróövezetben pedig 75 ezerrel nőtt szeptemberben.

Szeptemberben a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban regisztrálták, 16,5 százalékost az előző havi 16,7 százalék után. Görögországból a legfrissebb adat a júliusi 16,8 százalék, ami alacsonyabb a júniusi 18 százaléknál.

Németországban az előző havi 4,5 százalékon maradt szeptemberben a munkanélküliségi ráta, Franciaországban 7,9 százalékra emelkedett 7,5 százalékról, Olaszországban pedig 9,7 százalékról 9,6 százalékra csökkent.

A legalacsonyabb munkanélküliséget Csehországban regisztrálták szeptemberben, 2,8 százalékost, ami megegyezett az augusztusi rátával.

Magyarországról az augusztusi adat áll rendelkezésre, 4,4 százalék, alacsonyabb a júliusi 4,6 százaléknál - írta az MTI.