Szórják ki az embereket a cégek, sorban állnak a segélyért

Rengetegen próbálnak munkanélküli-segélyhez jutni, ami érezteti a hatását a munkaügyi hivataloknál. Nem egyszerű megszerezni a szükséges papírokat.
Komócsin Sándor, 2020. április 30. csütörtök, 08:23
Fotó: Getty Images

Drasztikusan nő az álláskeresők száma a koronavírus-járvány miatt, ez pedig érezteti a hatását munkaügyi hivataloknál is - írja a Népszava. Az utóbbi napokban reggelenként gyakran több tucatnyian állnak a kormányhivatalok épülete előtt arra várva, hogy sorra kerüljenek és regisztrálják őket munkanélküliként.

- Ma legalább 150-en jöttek - mondta az egyik külvárosi iroda portása. Tapasztalata szerint hiába kérték az állástalanná válóktól, hogy online jelentkezzenek be, és csak utána, a megbeszélt időpontban keressék fel a munkaügyi irodát, a többség ragaszkodik a személyes ügyintézéshez. Sokaknak ráadásul gondot okoz a számítógép használata is.

A Népszava által megkérdezettek közül a túlnyomó többség most először regisztrálta magát munkanélküliként, így az ügyintézés is meglehetősen nehézkesen ment. - Ingerültek és az alkalmazottakon töltik ki a dühüket, ráadásul gyakran előfordul, hogy a regisztrálók maszk nélkül jönnek és az istenért sem akarják betartani a másfél méteres távolságot - mondta az egyik hivatal munkatársa.

Harc lesz

A szakszervezetek azt tervezik, hogy a foglalkoztatással kapcsolatban hozott központi és helyi válságintézkedések eltörlését fogják követelni, ha a kormány a veszélyhelyzet megszűnése után ezt nem lépi meg magától. Ebbe a vállalati szinten a dolgozókra nézve hátrányosan módosított kollektív szerződések visszaállítását is beleértik.

Csóti Csaba, az állami és önkormányzati szféra munkavállalóit képviselő SZEF elnöke szerint már látszik a közszolgáltatások leépítésének szándéka a vírus elleni védekezésben nem érintett területeken. A kulturális szférában, a gyermekellátásban, étkeztetésben már elkezdődtek az elbocsátások. Főként a közepes méretű, 25-30 ezres városokban nulla órás állásidőre akarnak szerződéseket kötni a dolgozókkal, ami nulla forintos bért jelent.

Bár épp tegnap tett közzé a humántárca egy állásfoglalást, ami szerint például a bölcsődei dolgozóknak legalább az alapbérüket ki kell fizetni, de az önkormányzatok valahogy ellentételezni akarják, hogy a kormány a válságra hivatkozva elveszi a gépjárműadó teljes összegét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Magenta, 2020.04.30 09:24

"...hiába kérték az állástalanná válóktól, hogy online jelentkezzenek be, és csak utána, a megbeszélt időpontban keressék fel a munkaügyi irodát, a többség ragaszkodik a személyes ügyintézéshez..."

Nem is értem az okát. Az állásukat elveszítő emberek biztosan először az internetre fizetnek elő és/vagy okostelót vesznek vagy előfizetnek - főleg vidéken.
Normálisak ezek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html