Ha Klaus Johannis román államfő nem talál kifogásolni valót benne, rövidesen hatályba léphet a külföldi munkavállalók javadalmazását szabályozó új törvény, amelynek értelmében az Európai Unión kívüli országokból érkező dolgozókat is lehet minimálbérrel fizetni, ami jelenleg nettó 1162 lej (81 ezer forint) - adta hírül a Maszol.

A még érvényes szabályozás értelmében a vendégmunkások minimális havi juttatásának a mindenkori nettó átlagbérnek kell lennie, ami körülbelül 2700 lej (187 ezer forint). Bár Eugen Teodorovici pénzügyminiszter korábban azt nyilatkozta, a változtatással a kormány korlátozni kívánja a vendégmunkások beáramlását, könnyen lehet, hogy a hatás ennek pont az ellenkezője lesz.

Elena Antoneac, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Nestlers Group romániai igazgatója szerint még érvényben levő szabályozás megköti a cégek kezét, mivel az EU-n kívüli vendégmunkásoknak általában szállást és étkezést is biztosítanak, ami hozzáadva a nettó átlagbérhez kifejezetten magas költséget jelent. Humánerőforrás-szakértők szerint a minimális jövedelem csökkentése nem fogja kedvüket szegni a vendégmunkásoknak, elsősorban a távol-keletieknek.

A változtatás kritikusai azt ajánlják, hogy az ázsiai munkaerőimport helyett inkább a külföldön dolgozó romániai szakembereket kellene hazacsábítani, ám ezzel egyes munkaerő-közvetítők kevés sikerrel próbálkoztak.

A fotó forrása: Pixabay.