Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyra várt 2,3 és a 2016-os 2,5 százalék után idén globálisan várhatóan csak 1,5 százalékkal nőnek majd a reálkeresetek - derül ki a Hay Grouphoz tartozó Korn Ferry felméréséből. A trend alól Magyarország sem jelent kivételt, itthon várhatóan a reálkeresetek emelkedésének üteme 2,9 százalékról 1,7 százalékra lassulhat.

Míg a világ legnagyobb részén az infláció emelkedésére lehet számítani 2018-ban, addig a legtöbb térségben a reálkeresetek növekedési ütemének csökkenése várható - magyarázta a kutatás eredményeit Bob Wesselkamper a Korn Ferry szakértője. A keresetek növekedésének, vagy éppen csökkenésének üteme természetesen a beosztások, iparágak, országok és régiók szerint eltérőek lesznek, azonban az átlagokat tekintve egy dolog egyértelmű, az alkalmazottak már nem várhatnak olyan mértékű reálbér növekedést, mint ami az elmúlt években megszokott volt - tette hozzá.
A tanulmány következtetéseit a Korn Ferry saját adatbázisából vonta le, amely a világ 110 országának 25 ezer vállalat és munkaadójának mintegy 20 millió munkavállalójára vonatkozó fizetési adatokat tartalmazza.

Sokakat legyorsul Kelet-Európa

A legkisebb reálkereset növekedésre Ausztráliában számíthatnak a munkavállalók, itt a nominális emelés átlagosan 2,5 százalék lehet, az inflációval korrigált reálkereset bővülést azonban csak 0,7 százalékosra becslik a tanulmány szerzői. Globális összehasonlításban az Egyesült Államok lemarad a keresetek növekedésében, az ott várt 2 százalékos inflációval korrigálva a reálkeresetek növekedése 1 százalék lehet idén.

A cég előrejelzése szerint a kelet-európai országok a reálkeresetek növekedésében idén is legyorsulják a kontinens nyugat felét, azonban az ütem korántsem lesz akkora, mint 2017-ben. A várhatóan 6 százalékos nominális átlagos emelkedés magasabb inflációval párosul, így a reálkeresetek szintjén már csak 1,4 százalék marad, míg a tavalyi értéket átlagosan 2,1 százalékosra várták a tanulmány készítői. Nyugat-Európában a nominális bővülés mértéke 2,3, a reálszinten mért 0,9 százalék lehet átlagosan.

A cég szerint elvileg a magyar munkavállalók örülhetnének, a keresetek nominálisan átlagosan 4 százalékkal emelkedhetnek, azonban a magasabb infláció miatt ebből reálszinten már csak 1,7 százalék marad. Tavaly az alacsony infláció miatt 3 százalék is elég volt egy 2,9 százalékos reálkereset-bővüléshez.

Még mindig Ázsia lesz a nyerő

A legnagyobb reálkereset emelkedésre az ázsiai országokban lehet idén is számítani, itt az átlagos reálkereset 2,8 százalékkal haladhatja majd meg a tavalyit. Ez globálisan a legmagasabb érték, azonban jelentős visszaesés a tavalyi 4,3 százalékhoz képest. Ezen belül Kína még viszonylagos stabilitást képvisel, 4,2 százalék után ebben az évben 4 százalékkal emelkedhet az átlagos reálkereset.

A fejlett gazdaságokban várható alacsonyabb növekedési ütem megmutatkozik a fizetésemelésekben is - mondta Wesselkamper - ugyanakkor a feltörekvő országokban a képzett munkaerő megtartása a vállalatok számára döntő fontosságú lehet versenyelőnyük megtartására.