Mutatjuk, hol biztonságos a nyaralás és hol nem

Miközben határozottan bővül az idegenforgalom a világon, egyes országokban drámaian csökken a turisták száma, míg mások, a kelet-közép-európai régióban például Bulgária haszonélvezői a növekedésnek és a turistacélpontok átrendeződésének.
Napi.hu, 2016. június 13. hétfő, 18:47
Fotó: MTI/EPA

A világ ijesztő hely, és vannak olyan országok amelyek az utóbbi időben az átlagosnál is rémisztőbbnek tűnnek a turisták szemében. Milliók adják fel például azt az álmukat, hogy megnézzék az egyiptomi piramisokat vagy a tunéziai tengerparton pihenjék ki fáradalmaikat - kezdi a nyaralásra készülők eligazítását a CNN Money.

Egyiptom

A legnagyobb csapást az egyiptomi idegenforgalom szenvedte el az elmúlt évben. Több légi katasztrófa és a 2011-es arab tavasz utóhatásai is elriasztották a pihenni, művelődni vágyókat az észak-afrikai országtól. Míg 2014-ben még 14 millió turista látogatott Egyiptomba, tavaly már "csupán" kilencmillió - derül ki az ENSZ Turisztikai Világszervezeteinek adataiból.

Várakozások szerint 2016-ban tovább folytatódik a hanyatlás. Az Eumonitor International piackutató cég becslése szerint az idei január és március között 46 százalékkal kevesebb külföldi érkezett turistalátogatásra Egyiptomba, mint 2015 azonos időszakában.

A belpolitikai felfordulást követő bajok egy helyi repülőtérről felszálló orosz gép lezuhanásával kezdődtek tavaly októberben, az EgyptAir egyik gépének márciusi eltérítésével folytatódtak, majd néhány hete lezuhant ugyanennek a légitársaságnak a Párizs-Kairói járata. Nem csoda, hogy szakértők szerint a kormánynak komoly intézkedésekkel kell bizonyítania, hogy az ország kellően védett a terroristákkal szemben.

Tunézia

A magyarok egyik kedvelt úti céljaként is ismert Tunéziában ötödével zuhant a turisták száma az idei első negyedévben 2015 azonos időszakához képest. A magyarázat egyszerű: tavaly márciusban és júniusban is terrortámadás ért külföldieket az országban, amely összesen majdnem 60 halálos áldozattal járt. A második merényletben főként britek haltak meg.

Átlagosan két évre van szükség ahhoz, hogy egy idegenforgalmi célpont kiheverje a kifejezetten turisták ellen indított terrorakciók miatt megromlott imázsát - fejtegeti Dávid Scowsill, a World Travel & Turism Council szakmai szervezet vezetője. Tunézia újra népszerű lesz, de jelenleg hanyatlik az ágazat és sokan elvesztik az állásukat.

Tunéziát átlagosan 6-7 millió látogató kereste fel az elmúlt években, ami 2016-ban nem fog összejönni. A nyári repülőgépjáratok kapacitásának több mint negyede kihasználatlan - jelentette ForwardKeys idegenforgalmi tájékoztató szervezet.

Törökország

Törökország tavaly 40 millió turistát látott vendégül - derül ki a Turisztikai Világszervezet adataiból. Az idei évben azonban több csapás is érheti az idegenforgalmat. Oroszország bosszúból az orosz harci gép lelövése miatt leállította a társasutak szervezését, ami egyből ötmilliós csökkenést okozhat.

Ez azonban csak részben magyarázza a visszaesést. Az országba évente nyolcmillió brit és német érkezik, akiket az elmúlt időszak ankarai és isztambuli öngyilkos merényletei riaszthatnak el. Scowsill szerint 20-25 százalékkal zuhanhat a Törökországba ékezők száma idén 2015-höz képest.

Nyertesek

A szakértő azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az idegenforgalom összességében nem zsugorodik, csak átalakul. A következő időszak nyertes országai Bulgária, Málta, Olaszország, Portugália és Spanyolország lehetnek. Az ENSZ-szervezet becslése szerint tavaly 1,2 millió utat tettek a turisták a világon, ami 4,4 százalékkal több a 2014-esnél. Az idei év első hónapjai a bővülési trend folytatódását mutatják.

HOZZÁSZÓLÁSOK