Nagy a hallgatás az MVM botránya körül

Nincs fejlemény az MVM botrányos beszerzési ügyletében, amelyben 2018 végére be kellett volna fejeződnie az ügy kivizsgálásához szükséges adatgyűjtésnek.
Komócsin Sándor, 2019. január 2. szerda, 10:14
Fotó: Pixabay

Egyelőre nem zárult le az MVM Magyar Villamos Művek belső vizsgálata az állami energiacég által 2017-ben ötmilliárdért megvett, megfigyelők szerint értéktelen és szükségtelen "központi termelésmegjelenítő és felügyeleti" (ktm-) rendszer kapcsán - írja a Népszava. Az MVM elnök-vezérigazgatói posztját augusztus óta betöltő Kóbor György novemberben a Figyelőnek abbéli reményét fejezte ki, hogy december elejére rendelkezésükre állhatnak az üggyel kapcsolatos legfontosabb adatok.

Egyelőre feljelentés se született és számos jel szerint továbbra sem ez a kutakodás fókusza. Több érintettet még meg sem hallgattak. Az MVM által saját, nem sokkal azelőtt alapított svájci leányvállalatától, az MVM International AG-tól megvásárolt ktm-rendszer valós értékét a napilap forrásai legfeljebb százmilliósra becsülték.

Az MVM a mérlegek május végi leadási időpontjában állítólag emiatt bontott szerződést az anyag ellenjegyzését erre hivatkozva megtagadó KPMG-vel. De hasonló sorsra jutott a több hónapos késéssel leadott anyagot végül ellenjegyző könyvvizsgáló is. Ősszel vezércserék voltak a cégnél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.01.02 13:14

Egyszerű ez. Az MVM a saját svájci leányvállalatán keresztül egy, a szakmában ismeretlen szlovák cégtől vett 5 milliárdért egy olyan digitális termelésirányító rendszert, ami néhány százmilliót ér, és úgy 4,5 milliárd nagy valószínűséggel panamai offshore cégekhez került, vagyis ellopták. Az ezt elsumákoló 2017-es mérlegüket a világ egyik vezető számviteli ellenőrző cége, a KPMG nem is ellenjegyezte. Vezető cserék, kelletlen, eddig eredménytelen vizsgálat: a kormány nyílván nem akar tiszta vizet önteni a pohárba.
És ez az ügy csak egy, a hétköznapi gyakorlattá vált lopás közül; nyílván, messze a nem legnagyobb.
Ugye, így már érhető, hogy az éjjel-nappal kommunikált hatalmas gazdasági sikereink, a kiemelkedő EU-s támogatások ellenére a magyar életszínvonal ma már csak a bolgárt előzi meg az EU-ban?
Ilyen vezetés kell ennek a szerencsétlen országnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html