Miközben az Egyesült Királyság állampolgárai népszavazáson úgy döntöttek, hogy csak az EU-tagság feladásával tudják megállítani a külföldi bevándorlók beáramlását az országba, arról mély hallgatás van, hogy maguk a britek hány bevándorlót adtak a világ más országainak. Márpedig az ENSZ adataiból nagyon úgy tűnik, a britek e téren minden európai országra rávernek a globális adatokat tekintve.

Az ENSZ adatai szerint 2015-ben az Egyesült Királyságban 9 millió bevándorló élt, miközben 4,9 millió brit állampolgár élt külföldön. Az uniós tagállamok közül a britek után a legtöbben a lengyelek (4,4 millió), németek (4 millió), illetve a románok (3,4 millió) költöztek el a világ valamely más országába.

A lakóhelyükül valamely más országot választó brit állampolgárokból Európára 1,4 millió jutott. A legtöbb brit az EU-n belül Spanyolországban (közel 309 ezer), Írországban (közel 255 ezer) és Franciaországban (185 ezer) él. (Az alábbi térképen az országokra kattintva megnézheti a pontos adatokat, hány brit állampolgár élt az adott országban 2015-ben az ENSZ adatai szerint.)

A Metrocosm.com a brit migránsokkal kapcsolatban megjegyzi, hogy ha fejlett országok bevándorlóiról (immigrant) van szó, akkor őket inkább kivándorlóként (expatriate, expats) szokták emlegetni, utóbbihoz pedig egészen más jelentés kapcsolódik, miközben lényegében ugyan arra utal.

A hétköznapi életben viszont a bevándorló kifejezést általában azokra az emberekre alkalmazzák, akik szegényebb országból egy gazdagabb országba költöznek egy jobb élet reményében. A kivándorlók (expats) pedig általában azokra értendő, akik gazdag országból érkeznek más országba dolgozni.

A közvélekedésben azonban az elmúlt években a bevándorlás és annak kezelése az egyik legfontosabb kérdéssé vált a világon, az ezzel kapcsolatos nézetek jelentősen meghatározták a menekültválságra adott válaszokat, a terrorizmus elleni harcot, de még az idei amerikai elnökválasztáson is egy fontos kérdésként vetődött fel úgy, hogy az alaptények szinte sosem kerülnek elő ezekben a vitákban.

Egy képzelt valóság

Az Ipsos adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy a lakosság meglehetősen félre informált arról, hogy mennyi bevándorló él az országukban. A britek - miközben ez a kérdés vált az uniós tagságról szóló, 2016 júniusi népszavazás egyik fő hajtóerejévé - közel dupla annyi bevándorlót feltételeztek a felmérés idején (ami vélhetően nem mutatja még a népszavazás előtti hangulatot) hazájukban, mint a tényleges. (A magyaroknak ennél irreálisabb képe volt a valóságról, a megkérdezettek szerint a ténylegesnél háromszor több bevándorló él Magyarországon. Lásd alábbi ábra.)

A nagyobb képért kattintson!
Kép: Forrás: Ipsos

A cikk szerzője ezen adatok alapján megjegyzi: ő nem akar a felett pálcát törni, hogy a britek jól döntöttek-e, amikor az EU elhagyására szavaztak, amikor a legnagyobb problémát a "túl sok bevándorlóban" látták, de szerinte ha a bevándorlás megfékezésére lépéseket akarnak tenni, akkor egyrészt arra is tudni kellene a választ, hogy mennyi bevándorló él az országban, másrészt pedig ahhoz is elég bátornak kellene lenni, hogy tudomásul vegyék, ők mennyi bevándorlót adnak más országoknak.