Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A The Wall Street Journal meg nem nevezett, de a tárgyaló delegációk tagjának mondott forrástól származó értesülései szerint Kanada csatlakozik az Egyesült Államok és Mexikó között augusztusban megszületett egyezséghez. Így véget ér a hónapok óta tartó bizonytalanság a NAFTA-kereskedelmi egyezmény jövőjét illetően.

A lap meglepetésnek minősítette a megállapodást, mivel alig négy nappal korábban Robert Lighthizer amerikai főtárgyaló a kongresszusban azt mondta, az Egyesült Államok és Kanada nézetei között olyan nagy a különbség, hogy lehetetlenség a Washington által kijelölt vasárnapi határidőig megállapodni, így az Egyesült Államok arra készült, hogy csak Mexikóval újítja meg a NAFTA-t.

A héten New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején tartott megbeszéléseken nagyon intenzív egyeztetések folytak Washington és Ottawa között, és a tárgyalásokba - a The Wall Street Journal információi szerint - bekapcsolódott Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner is.

Az első kiszivárgott információk szerint Kanada tett engedményeket: a többi között például megnyitja majd az eddig zárt piacát az amerikai tejtermékek előtt, és beleegyezett az Egyesült Államokba vámmentesen exportálható gépjárművek Trump által megszabott kvótájába. Nem sikerült viszont megállapodni az acél- és alumíniumtermékekre Washington által kivetett védővámok ügyében.

A fotó forrása: Lars Hagberg/AFP.