Akár 4,3 százalék fölé is nőhet idén a költségvetési hiány a költségvetés-kiigazítás tervezete szerint, amelyet a pénzügyminisztérium - adta hírül a Maszol. A dokumentum szerint az előző kormány túlbecsülte a bevételi oldalt, így a hiány elérte a 18,3 milliárd lejt. Mivel a kiadásokat 2,09 milliárd lejjel csökkentik, az éves deficit 16,266 milliárd lejt tesz ki, ez az összeg az idei évre becsült GDP 4,3 százaléka. Az előző kormány 2,76 százalékos deficittel számolt.

A kormány átcsoportosítja a büdzsé egy részét. A tanügy-minisztériumtól kétmilliárd lejt vesznek el, a belügyminisztérium közel 1,2 milliárd lejt veszít, a közlekedési tárca és a mezőgazdasági minisztérium 1-1 milliárd lejjel lesz szegényebb. Az európai uniós alapokért felelős tárcától 302 millió lejt, a kormányfőtitkárságtól 227 millió lejt, a távközlési tárcától 110 millió lejt vesznek el.

A munkaügyi minisztérium közel 4 milliárddal kap többet, a pénzt a többi között a nyugdíjakra, az úgynevezett gyermekpénzre, a gyermeknevelési támogatásra, a fogyatékkal élők juttatására fordítják. Az egészségügyi tárca költségvetését közel 2,9 milliárd lejjel pótolják ki. A fejlesztési minisztérium 1,7 milliárddal kap többet. A Helyi Fejlesztések Országos Programjára (PNDL) 1,8 milliárd lejt különítenek el. A pénzügyminisztérium 388 millió és 236 millió lejt kap, a plusz pénz jelentős részét a felvett kölcsönökkel járó kiadások viszik el.