Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel statisztikák szerint az 1997-2007-es demográfiai válság után, újabb krízisbe lépett az ország, és a szakemberek úgy látják, hogy ez hosszabban tarthat, mint az előző - írja a Business Insider Polska. A kellemetlen változást nem tudta megelőzni a 2015-ben hatalomra került kormány Család 500+ programja, amelyben minden második, harmadik stb. gyermek után plusz családi pótlékot, nagyjából 37 ezer forintot kapnak a családok.

A statisztikai hivatal (GUS) szerint az ország stabil demográfiai fejlődését csak úgy lehetne biztosítani, ha száz 15-49 év közötti nőre 210-215 gyermek szülése esne, ám ez a szám jelenleg 145. A GUS szerint a helyzet rosszabb lesz, mert a szülőkorú nők is egyre kevesebben vannak.

A jelentés arra a következtetésre jut, hogy a következő 25 évben Lengyelország lakossága 2,8 millióval csökkenni fog. Elsősorban a halálozások magas száma lesz ennek az oka. Ugyanakkor az sem felejthető el, hogy egyre későbbi életkorban szánják rá magukat a fiatalok a családalapításra.

Eközben 2017 végére 38,434 millióan voltak a lengyelek, ami 0,6 ezres emelkedés. Az elmúlt öt évben ez volt az első növekedés. A szülések számának csökkenése már 30 éve tart, ugyanakkor vidéken, falun többen születnek, mint a városokban.

A fotó forrása: Shutterstock