Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Arkady Rzegocki, Lengyelország londoni nagykövete az Egyesült Királyságban élő 800 ezer honfitársához címzett levelében azt tanácsolta nekik, hogy komolyan gondolják meg az ország elhagyását a brexit után - tudósított a BBC.

A diplomata azzal érvelt, hogy távozásuk óta sokat javultak az életfeltételek hazájukban, így kiváló lehetőségek várnak rájuk. Javaslatának lényege: vagy folyamodjanak a brit hatóságoknál letelepedett státuszért, ha erre jogosultak, vagy inkább utazzanak Lengyelországba, hogy elkerüljék az egzisztenciális bizonytalanságokat.

Riasztó

Rzegocki felhívja a figyelmet arra, hogy bár egymillió lengyel tartózkodhat legálisan vagy kevésbé legálisan Nagy-Britanniában, csak alig több mint negyedük (27 százalékuk) nyújtotta be kérelmét a letelepedett státusért. Ezt riasztóan kevésnek tartja. A nagykövet megállapítja, hogy tavaly 116 ezer lengyel hagyta el a szigetországot, amely hamarosan hátat fordít az EU-nak, s ezért új alapokra kell helyezni a két ország hagyományosan jó kapcsolatait.

A hivatalos brit statisztikai adatok szerint 832 ezer lengyel állampolgár tartózkodott tartósan az Egyesült Királyságban 2018-ban, amivel India mellett Lengyelország adta a legnagyobb külföldi népességcsoportot az országban. A brexitet előkészítő egyik fontos törvény szerint az ott élő EU-s állampolgároknak telepedett vagy letelepedésre váró státuszban kell regisztráltatniuk magukat, ha a brexit után is tartósan Nagy-Britanniában akarnak élni.

Egy nem

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben felszólalva világossá tette, hogy regnálásának hátralévő másfél hónapjában nem fog elmozdulni az Írországgal vállalt szolidaritástól csak azért, hogy mindenáron tető alá hozzanak egy válási megállapodást az Egyesült Királysággal.

Más szóval Boris Johnson brit miniszterelnök hiába fenyegeti az Európai Bizottságot azzal, hogy október 31-én hagyja kiszakadni a szigetországot az EU-ból (ami mindkét oldal gazdaságát megrázná), ha ezt blöffnek szánta Juncker nem vette be.

Egy igen, két nem

Michael Barnier, az Európai Unió brexitügyi főtárgyalója ugyancsak az Európai Parlament előtt arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy nem szerencsés, ha úgy tesz, mintha tárgyalna a brit-EU válási megállapodásról, miközben nem teszi le az asztalra az ezzel kapcsolatos részletes javaslatát. Emellett - mint Adam Fleming, a BBC brüsszeli tudósítója felhívta rá a figyelmet - mondott egy igent és egy nemet.

Elfogadhatónak tartja azt az egy ország két rendszer ötletét, azaz azt, hogy Észak-Írország a brexit után Írországgal együtt egységes agrárszabályozási rendszert alkosson - elválva ezzel Nagy-Britannia három államától. Azt azonban elutasította, hogy az Észak-ír Nemzetgyűlés bármilyen döntési jogkört kapjon az országra státuszára vonatkozóan. Álláspontja szerint a brit-EU egyezséget a londoni kormánynak kell aláírnia az Egyesült Királyság egészének képviselőjeként!

További fejlemény, hogy Nicola Sturgeon Skócia első minisztere, a Skót Nemzeti Párt elnöke megerősítette: pártja mindent el fog követni annak érdekében Nagy-Britannia a legközelebbi kapcsolatban maradjon az EU-val a válás után. Ha a brexit megtörténik, megpróbálják kivinni az országot az Egyesült Királyságból, amit követően kérnék az ország felvételét az Európai Unióba.