Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Liberális Demokraták, a walesi Plaid Cymru és a Zöld Párt választási megállapodást kötött, miszerint 60 választókerületben nem indítanak egymással szemben jelölteket - jelentette a BBC. Mindhárom párt az EU-ban maradás pártján áll, a Liberális Demokraták választási programja gyakorlatilag egy mondatból áll: ha győznek visszavonják az Egyesült Királyság kilépési kérelmét az unióból. Mivel kis pártok győzelmére az összefogás sem kínál reális esélyt, fontosabb, hogy mindhárman támogatják, hogy legalább egy újabb népszavazást tartsanak a brexitről, ami szerepel a Munkáspárt választási ígéretei között.

Az egyezség Walesben a 40 elnyerhető képviselői helyből 11-et érint, Walesen kívül valójában a hárompárti egyezség csak kétpárti: a Liberális Demokratákra és a Zöld Pártra vonatkozik a megállapodás. Az új egyezség főpróbáját az elmúlt hónapokban egy időközi választáson tartották, amelyen a Plaid Cymru és a Zöldek beálltak a Liberális Demokraták képviselőjelöltje, Jone Dodds mögé. Az összefogás bevált: Dodds győzött a konzervatív Chris Daviesszel, a körzet korábbi képviselőjével szemben.

A választási kampány kezdete előtt Nigel Farage a Brexit Párt elnöke hasonló megállapodást ajánlott Boris Johnsonnak, a toryk vezetőjének. Azzal a feltétellel léptette volna vissza a radikális brexiter jelölteket, hogy a miniszterelnök feladja az EU-val kötött válási megállapodását. Johnsontól rövid úton kosarat kapott. A Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn szintén kijelentette, hogy nem kívánnak választási megállapodást kötni más pártokkal. Más kérdés, hogy a szavazók önként is úgy dönthetnek, hogy kedvenc pártjuk helyett a Munkáspártra jelöltjére voksolnak, csak hogy ne a toryk politikusa nyerjen a győztes mindent visz típusú választási rendszerben.