Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány nappal ezelőtt az Egyesült Királyság korábbi titkosszolgálati főnöke arra figyelmeztetett, hogy országát politikai ideg-összeroppanás fenyegeti. A washingtoni brit nagykövet emlékeztetőinek kiszivárogtatása csak a "hivatalos" bizonyítéka ennek - véli Therese Raphael, a Bloomberg publicistája. Az elmúlt évekből származó levelek tanúsága szerint Kim Darroch, az Egyesült Királyság egyik legelismertebb vezető diplomatája úgy véli, hogy a jelenlegi washingtoni adminisztráció páratlanul zűrzavarosan működik, Donald Trump pedig alkalmatlan az elnöki feladatok ellátására.

Kevésbé lenne kellemetlen ez, ha az USA-val szemben ellenséges ország diplomatája mondta volna, sokkal kínosabb, hogy az szivárgott ki, amit egy baráti országban beszélnek az amerikai elnök háta mögött. A Bloomberg cikkírója szerint Trump reakciója, miszerint Darroch "nem jól szolgálja az Egyesült Királyságot", sértődöttnek hangzott. A kiszivárogtatókról semmit sem tudunk, de az világos, hogy a Theresa May helyébe lépő új brit miniszterelnök egyik első gondja lesz, hogy miként reagáljon erre az ügyre.

Két lehetőség, mégsem egyszerű

Az egyik lehetőség, hogy visszahívja Darrochot az amerikai nagyköveti posztról még mielőtt az év végéig szóló megbízatása lejár. Úgy tűnik, Trump ezt várná, ugyanakkor rámutatna arra, mennyire rászorul az EU elhagyására készülő Egyesült Királyság Amerika jóindulatára. Végül is az USA az első ország, amellyel saját kereskedelmi megállapodást akar kötni. Ha viszont az új kormányfő a helyén hagyja a nagykövetet, azzal minden bizonnyal megsérti Trumpot.

További gondot jelent, kit ültetne Darroch helyére. A nagykövet korábban országa EU-s képviselője volt, így a brexiterek gyanakodva tekintetnek rá, akárcsak az utódaként emlegetett Mark Sewillre az állami tisztviselői kar vezetőjére. Összességében az incidens önmagában vélhetően nem okoz nagy repedést az USA-brit viszonyokban, mivel azok sokszálúak, összetettek, így a diplomata kínos megjegyzéseire fátylat boríthatnak. A kiszivárogtatás ténye az igazi gond, az ugyanis a brit közhivatalok lerobbanására utal.

Már megint a brexit

Úgy tűnik, a brit közintézmények professzionális működését felborítja a brexit. Az első jele ennek az volt, hogy Ivan Rogers veterán EU-szakértőnek le kellett mondania posztjáról, amikor kifogásolta, hogy Theresa May titokban bonyolította le az EU-val folytatott brexittárgyalásokat, úgy, mintha azokhoz senki másnak semmi köze nem lenne. Ezt követően a brexiterek rutinszerűen minősítettek köztisztviselőket - köztük a kormány főtárgyalóját, Olly Robbinst - anglofóbnak, és állították azt, hogy el akarják gáncsolni a brexitet.

A kiszivárogtatás a brit érdekekkel szembeni szabotázs, aminek csak a brexiterek láthatják hasznát, akik félre akarják tolni a független köztisztviselőket - véli a Bloomberg publicistája. Ők minden olyan figyelmeztetést, amely a független közigazgatásból érkezik arról, hogy a brit kilépés mekkora károkat okozhat az országnak, britellenesnek tartanak. Ebben a hangulatban Darroch levelinek kiszivárogtatása azt üzeni a közszolgáknak - akiknek, főként ha diplomaták, kötelességük legjobb tudásuk szerint tájékoztatni főnökeiket megfigyeléseikről -, hogy jobban teszik, ha hallgatnak. Ez az igazi veszély, nem az, hogy kiderült, mit gondol a nagykövet Donald Trumpról.