Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió nem fogadja el London azon érvét, miszerint a törvénytervezet célja az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodás védelme lenne, elfogadása ugyanis épp az ellenkező eredménnyel járna.

A javaslat több pontban ellentmond a brexit-megállapodás azon fejezeteinek, amelyek célja a megakadályozása az Ír Köztársaság és Észak-Írország között hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének. A hosszú, részletes és nehéz tárgyalások eredményeként létrejött megállapodás alapvető célja a béke és a stabilitás védelme az Ír-szigeten - húzta alá.

Sefcovic felszólította a brit kormányt, hogy mihamarabb, de legkésőbb a hónap végéig vegye ki a törvénytervezetből azon pontokat, amelyek felülírnák a megállapodás egyes elemeit. A szlovák biztos arra emlékeztetett, hogy a kilépési megállapodás számos mechanizmust és jogorvoslati lehetőséget tartalmaz a szövegben szereplő jogi kötelezettségek megsértésének esetére, amelyeket az Európai Unió szükség esetén határozottan alkalmazni fog.

Az Európai Unió elvárja, hogy London a megállapodás szellemét és minden betűjét maradéktalanul tiszteletben tartsa. Leszögezte, hogy a törvényjavaslat benyújtásával London súlyosan megsértette az EU és az Egyesült Királyság közötti bizalmat, s most a brit kormányon múlik, hogy helyreállítsa azt.

A londoni alsóházban szerda délután beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások egyhetes nyolcadik fordulója kedden kezdődött Londonban. Eddig nem sikerült jelentős haladást elérni.