Theresa May hajlandó lemondani - mindent felülmúló abszurd a demokrácia bölcsőjében

Theresa May megtette, amit sokan vártak tőle: megígérte, hogy a brexit tárgyalások következő szakaszán már nem az ő vezetésével vehet részt a brit kormány, magyarul belement abba az abszurd alkuba, hogy ha a parlament elfogadja az EU-val kötött válási megállapodását, lemond.
Komócsin Sándor, 2019. március 27. szerda, 18:59
Fotó: AFP

A brit parlament egy sor úgynevezett jelzés értékű szavazást tartott annak tesztelésére, mekkora támogatása lenne a brexittel kapcsolatos különböző forgatókönyveknek. A kormánypárti képviselők és a kormány tagjai szabad kezet kaptak a voksolásban, azaz arra szavaztak, amire akartak, az ellenzéki Munkáspárt vezetősége igyekezett rávenni a párt képviselőit bizonyos puhabrexit-változatok, továbbá a végső EU-brit megállapodásról szóló népszavazás lehetőségének támogatására.

A BBC összesítése szerint a következő eredmények születtek.

  • Az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból április 12-én.
  • Közös Piac 2.0: az ország lépjen be az EFTA-ba úgy, hogy átmenetileg, amíg jobb megoldást nem találnak az EU-s vámunióban is bent marad.
  • Az ország része maradjon az egységes európai piacnak (EEA) és nyújtsa be kérelmét az EFTA-tagságra.
  • Az Egyesült Királyság maradjon az EU-s vámunión belül.
  • A Munkáspárt javaslata (vámunió EEA-elemekkel).
  • A kormányfő vonja vissza az ország kilépéséi kérelmét annak érdekében, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli válást.
  • Népszavazás: a kormány léptethessen érvénybe semmilyen kilépési megállapodást egy erről szóló népszavazás megtartása nélkül.
  • Malthause terv: a kormány két évig teljesítsen a szigetország uniós befizetéseit, cserébe nyissa meg piacát a brit áruk előtt.

Meghátrált a miniszterelnök

Theresa May miniszterelnök az ülés alatt találkozott a parlament brexiter képviselőivel, akiket rá akar venni a kormány és az EU brexitmegállapodásának támogatására. Ezt a T. Ház kétszer nagy többséggel elutasította, de sok kilépéspárti tory politikus úgy látja, ha "ló nincs, a szamár is jó" alapon ma már támogatná a javaslatot.

May azt mondta: nem kívánja vezetni az EU és a londoni kormány brexittárgyalásainak következő szakaszát. Ezt úgy dekódolhatjuk, hogy ha a törvényhozás megszavazza a kormány brexitmegállapodását (ennek értelmében a következő két évben a felek az új EU-brit kereskedelmi megállapodásról fognak tárgyalni), távozik a posztjáról.

Magyarul: ha győz, akkor lemond, vagy ahogy Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt elnöke interpretálta a lehetőséget: a kormány olyan rossz egyezséget erőltet át a parlamenten, hogy a miniszterelnök az elfogadtatása után távozik posztjáról. Egy munkáspárti képviselőnő emlékeztetett rá, hogy May sok mindent megígért már politikus kollégáinak, amit nem tartott be. Szerinte kőbe vésve kellene kérni tőle mostani ígéretét.

Csűrcsavar

Közben fokozta az izgalmakat, hogy John Bercow, az alsóház elnöke, aki egyszer már megakadályozta a kormányjavaslat szavazását, mert az nem változott meg érdemben a korábbi szavazáshoz képest, kijelentette: nem változott az álláspontja. Nem engedi be újra a törvényhozás elé a brexittervet, ha az nem változik jelentősen. Nem fog felülni annak, ha a kormány álmódosításokkal vagy -indokokkal megpróbálja megkerülni ezt a szabályt.

A kormány közleményben reagált, amely szerint az EU a legutóbbi alkalom óta írásba adta szóbeli ígéreteit, amelyek megerősítik, hogy törekedni fog az új kereskedelmi viszonyok mielőbbi kialakítására az Egyesült Királysággal. Emellett megváltozott a brexit lehetséges időpontja (március 29-e helyett május 22-re).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.03.28 00:22

@Panzerkraftwagen_Drei: szép lista. de nem túl nagy a szórás, pöcsi.
ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.27 23:18

@zana: no akkor, Móricka, itt vannak a brit szavazatok a vidéki Angliából. amelyet - Londonnal ellentétben - még nem árasztottak el teljesen a szavazójoggal fölruházott, angol őslakosok adójából kitartott ingyenélő bantu migránsok:

Latest local results
See all local results

Cornwall
Leave 56.5%
Remain 43.5%

Basingstoke and Deane
Leave 51.9%
Remain 48.1%

Northampton
Leave 58.4%
Remain 41.6%

Wealden
Leave 54.5%
Remain 45.5%

Derby
Leave 57.2%
Remain 42.8%

Stoke-on-Trent
Leave 69.4%
Remain 30.6%

Guildford
Leave 43.8%
Remain 56.2%

Cherwell
Leave 50.3%
Remain 49.7%

Northumberland
Leave 54.1%
Remain 45.9%

Arun
Leave 62.5%
Remain 37.5%


https://www.bbc.com/news/politics/eu_referendum/results


Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.03.27 22:43

Miután annyi kárt csinált amennyit lehetséges volt most belengeti, hogy távozik. Azt a kuplerájt amit csinált pedig takarítsa el az aki utána jön. A népszavazás után rengeteg időt elpazaroltak a britek a nagy semmire, majd mikor ráeszméltek, hogy lassan itt van a kilépés dátuma és fingjuk sincsen, hogy milyen kilépést szeretnének akkor elkezdődött ez a politikai paródia, amit ez a tehetségtelen fonnyadt banya vezényelt.

Úgy fog bevonulni a történelembe, mint a britek legbalfaszabb, legtehetségtelenebb miniszterelnöke.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.27 22:23

@Panzerkraftwagen_Drei:
Te is bantu vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.03.27 21:43

Abszurd:
May a képviselők többségének akarata ellenére felajánlotta feltételes lemondását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html