Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit parlament egy sor úgynevezett jelzés értékű szavazást tartott annak tesztelésére, mekkora támogatása lenne a brexittel kapcsolatos különböző forgatókönyveknek. A kormánypárti képviselők és a kormány tagjai szabad kezet kaptak a voksolásban, azaz arra szavaztak, amire akartak, az ellenzéki Munkáspárt vezetősége igyekezett rávenni a párt képviselőit bizonyos puhabrexit-változatok, továbbá a végső EU-brit megállapodásról szóló népszavazás lehetőségének támogatására.

A BBC összesítése szerint a következő eredmények születtek.

  • Az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból április 12-én.
  • Közös Piac 2.0: az ország lépjen be az EFTA-ba úgy, hogy átmenetileg, amíg jobb megoldást nem találnak az EU-s vámunióban is bent marad.
  • Az ország része maradjon az egységes európai piacnak (EEA) és nyújtsa be kérelmét az EFTA-tagságra.
  • Az Egyesült Királyság maradjon az EU-s vámunión belül.
  • A Munkáspárt javaslata (vámunió EEA-elemekkel).
  • A kormányfő vonja vissza az ország kilépéséi kérelmét annak érdekében, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli válást.
  • Népszavazás: a kormány léptethessen érvénybe semmilyen kilépési megállapodást egy erről szóló népszavazás megtartása nélkül.
  • Malthause terv: a kormány két évig teljesítsen a szigetország uniós befizetéseit, cserébe nyissa meg piacát a brit áruk előtt.

Meghátrált a miniszterelnök

Theresa May miniszterelnök az ülés alatt találkozott a parlament brexiter képviselőivel, akiket rá akar venni a kormány és az EU brexitmegállapodásának támogatására. Ezt a T. Ház kétszer nagy többséggel elutasította, de sok kilépéspárti tory politikus úgy látja, ha "ló nincs, a szamár is jó" alapon ma már támogatná a javaslatot.

May azt mondta: nem kívánja vezetni az EU és a londoni kormány brexittárgyalásainak következő szakaszát. Ezt úgy dekódolhatjuk, hogy ha a törvényhozás megszavazza a kormány brexitmegállapodását (ennek értelmében a következő két évben a felek az új EU-brit kereskedelmi megállapodásról fognak tárgyalni), távozik a posztjáról.

Magyarul: ha győz, akkor lemond, vagy ahogy Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt elnöke interpretálta a lehetőséget: a kormány olyan rossz egyezséget erőltet át a parlamenten, hogy a miniszterelnök az elfogadtatása után távozik posztjáról. Egy munkáspárti képviselőnő emlékeztetett rá, hogy May sok mindent megígért már politikus kollégáinak, amit nem tartott be. Szerinte kőbe vésve kellene kérni tőle mostani ígéretét.

Csűrcsavar

Közben fokozta az izgalmakat, hogy John Bercow, az alsóház elnöke, aki egyszer már megakadályozta a kormányjavaslat szavazását, mert az nem változott meg érdemben a korábbi szavazáshoz képest, kijelentette: nem változott az álláspontja. Nem engedi be újra a törvényhozás elé a brexittervet, ha az nem változik jelentősen. Nem fog felülni annak, ha a kormány álmódosításokkal vagy -indokokkal megpróbálja megkerülni ezt a szabályt.

A kormány közleményben reagált, amely szerint az EU a legutóbbi alkalom óta írásba adta szóbeli ígéreteit, amelyek megerősítik, hogy törekedni fog az új kereskedelmi viszonyok mielőbbi kialakítására az Egyesült Királysággal. Emellett megváltozott a brexit lehetséges időpontja (március 29-e helyett május 22-re).