Csökkent az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió tárgyalások útján megállapodjon a szigetország kiválásáról azt követően, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztetések két kulcsfigurája kilépett a kormányból - mondta a CNBC tudósítása szerint Lord William Hague, volt brit konzervatív külügyminiszter. A brexitügyi és a külügyi tárca korábbi vezetőire, David Davisre és Boris Johnsonra célzott.

Szerinte mindazok, akik lemondtak kormánybeli tisztségükről, vagy lebegtetik ennek lehetőségét, vagy azt akarják, hogy a Konzervatív Párt elkezdjen egy vezetőválasztási procedúrát, csökkentik a brexit valószínűségét. Ezzel egyidejűleg növelik az esélyét egy belpolitikai válságnak valamikor az év vége felé, azaz nem sokkal a brexit 2019. március végi időpontja előtt.

Visszafelé sül el

Ezek az emberek - akik elégedetlenek a kormány új stratégiájával, amely az áruk és a mezőgazdasági termékek területén fenntartaná a szigetország és az EU vámunióját -, megkönnyítik az EU-nak, hogy elzárkózzon az engedményektől a válási tárgyalásokon - mondta a tekintélyes, tapasztalt tory politikus. A történet végén a céljaikkal (a teljes függetlenséggel) ellentétes eredményt érhetnek el, azaz elősegítik a brexit elmaradását.

Theresa May miniszterelnök két minisztere lemondása után azzal riogatta a londoni parlament képviselőit, hogy a kormány előkészíti az Egyesült Királyság megállapodás nélküli válását is az EU-tól. A szakértők és a üzleti élet szereplői egyaránt úgy gondolják, hogy ez súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak. May szerint az országnak a brexitfolyamat különböző lehetséges végkifejleteire kell felkészülnie.

Ne csinálják már!

A kormányfőnek bizonytalan a parlamenti támogatottsága a saját pártja képviselői körében is. A kemény brexit hívei azt tervezik, hogy parlamenti szavazáson vonatják vissza az új stratégiát - nélkülük nincs meg a kormányzáshoz szükséges többség. Ennek vezetői válság vagy - a 2017. júniusi után - újabb előrehozott választás lehet a vége.

Hauge szerint May megérdemli, hogy vezesse az országot, ugyanis a második világháború óta nem látott összetett feladattal kell megbirkóznia, amely nehéz választási lehetőségek elé állítja. (Például az árukra vonatkozó vámunió hiányában nem lehet fenntartani az ír-észak-ír határ nyitottságát, azaz a teljes függetlenség és az Ír-sziget nyugalmának fenntartása nem teljesülhet egyszerre). Nagy hiba lenne - álltja a politikus -, ha valami most megpróbálná leváltani a Downing Street 10. lakóját.

Hague egyébkén úgy véli, hogy az EU túl fogja élni jelenlegi nehéz időszakát, ám a jövőben egyre nehezebb lesz megteremteni tagállamai között azt az egységet, ami nélkülözhetetlen az unió működéséhez.

A fotó forrása: Pixabay