Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió álláspontja ugyan még mindig nagyon távol áll egymástól a két ország új kereskedelmi megállapodásának ügyében, de erősödött a remény, hogy lesz egyezség - írja a Financial Times. Ebben kivételesen egyetértenek Londonban és Brüsszelben is, ami kiderült Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit miniszerelnök december 13-ai telefonbeszélgetéséből. Szemben a néhány nappal korábbi feszült hangulatú személy találkozóval, ezúttal jó hangulatban társalgott egymással a két vezető.

A legfontosabb eredmény azonban az, hogy a vasárnapi határidőt a megállapodásra kitolták karácsonyig. A leges legutolsó határidő 2020. december 31-e, ugyanis azt követően lejár az az átmeneti időszak a felek viszonyában, amely január végén, a brexit de jure bekövetkezéskor kezdődött. Ebben a szakaszban még a korábbi, EU-s feltételek szerint kereskedtek egymással a felek (és még két hétig folytathatják ezt). Ha összejön az egyezség, akkor a brit és az európai parlament szilveszter előtt még rábólinthat. A font egy százalékkal erősödött a híre a dollárral és 0,8 százalékkal az euróval szemben.

Kreatív fogalmazás

A határidő-hosszabbításról azt követően döntöttek, hogy a mindkét fél úgy látja, van esély kimozdulni a holtpontról a legfontosabb kérdésben, a versenysemlegesség ügyében. Az EU csak úgy tudja elképzelni a brit és az uniós cégek szabad versenyét, hogy a londoni kormány nem puhítja fel a környezetvédelmi, munkaügyi szabványokat, versenyelőnyhöz juttatva ezzel a szigetország cégeit. A brit kormány viszont nem szeretne beleszólás abba, hogyan szabályozza a saját országa gazdaságát.

Dominic Raab brit külügyminiszter arról beszélt a hét végén, hogy az EU-nak késznek kellene valós engedményeket tenni ezen a téren, majd arra célzott, hogy a jogászok bevihetnek a megállapodásban némi jogi halandzsát - nevezzük ezt "kreatív szövegezésnek" -, amivel átsegíthetik a megállapodás tervezetét az elfogadását gátló akadályokon. Az EU-s tárgyalók is úgy látják, hogy sikerült előre araszolni a megegyezés felé.

Mechanizmusok

Az ügyhöz közel álló források szerint a feleknek sikerült jobban kidolgozniuk azokat a mechanizmusokat, amelyek segítenek a brit és az uniós vállalatoknak összhangban tartaniuk az általuk vállalt környezetvédelmi, munkaügyi és más standardokat akkor is, ha az EU és a szigetország szabályozása eltér majd egymástól. Brüsszel azt javasolta, hogy bármelyik fél konzultációt kérhessen, és azonnal vámokat vezethessen be, ha úgy látja, hogy vállalatait versenyhátrány éri a másik gazdasági beavatkozása miatt.

A brit fél korábban elzárkózott az ilyen szabályoktól, ám az uniós oldal a hét végén olyan ötletekkel állt elő, amelyek figyelembe vették az aggodalmait. Olyan részletekről van szó, mint hogy milyen szerepe legyen a vitás ügyekben a választott bírósági eljárásoknak vagy milyen kritériumokhoz kössék a gazdasági károkozást.

Hadihajók csőre töltve

A másik kritikus vitakérdésben, a halászat ügyében nem sikerült érdemben előrelépniük a feleknek, így továbbra sem tudni, milyen feltételekkel halásznak januártól az európai halászok a brit felségvizeken. Johnsont december első felében tájékoztatták arról, hogy a Royal Navy készenlétben áll, hogy amit szükségessé válik, megállítsa az EU-ból érkező halászhajókat a brit vizeken. Nelson admirálisnak, a híres brit tengerésznek tulajdonítják azt a mondást, miszerint ha a brit oroszlán vitába keveredik egy másik országgal, akkor nincs jobb érv a nézeteltérések tisztázására, mint hogy megjelenik az illető ország kikötőinél néhány brit hadihajó.

Michel Barner, az EU brexitügyi főtárgyalója az EU-tagállamok állandó brüsszeli képviselőinek azt mondta, hogy a megállapodást már a héten megköthetik. Beszámolója szerint a brit fél a gazdasági szabályozás összehangolásában, az EU pedig a halászat terén tett engedményeket.