Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson brit miniszterelnök a napokban kijelentette, hogy "nagyon büszke" a kormány teljesítményére a koronavírus-járvány kezelésében, ám ahogy a hivatalos halálozási szám közeledik a 40 ezerhez, sok konzervatív parlamenti képviselő egyre aggasztóbbnak látja a helyzetet - írja a Financial Times. Szörnyű volt az elmúlt két hét - mondta egy veterán honatya a járványt kísérő, kiszámíthatatlan fejleményeket hozó, időnként nevetséges jelenetekre utalva, ami éles kontrasztban volt azokkal az emberi tragédiákkal, amelyeket a válság okozott.

Patrick Vallance, a kormány vezető tudományos tanácsadója a pandémia csúcspontján azt monda, hogy "jó eredmény" lesz, ha a szigetország megússza 20 ezer halálos áldozattal a járványt - ezzel szemben áll a mostanra elért közel 40 ezres adat. És ez csak a pozitív koronavírustesztet produkáló emberekre vonatkozik, a bajt nagyobbnak mutatja, ha a teljes plusz halálozást vesszük figyelembe. E szerint az elmúlt öt év átlagánál 60 ezerrel többen haltak meg az Egyesült Királyságban idén tavasszal.

Elszállt bizalom

A választókerületükben eltöltött többhetes karantén után a parlamentbe tartó kormánypárti képviselők attól tartanak, hogy a sok ügyetlenkedés és hiba alááshatja a kormány iránti választói bizalmat. Johnson népszerűsége 20 százalékponttal zuhant azt követően, hogy kiállt főtanácsadója, Dominic Cummings médiaszakember mellett, akikről kiderült, hogy fittyet hányva a kormány márciusi kérésére, miszerint még a rokonlátogatásokat is függesszék fel az emberek, felkereste vidéken élő szüleit. Egy tory képviselő ennek kapcsán arra panaszkodott, hogy asszisztensei nem győzik megválaszolni az emiatt érkező felháborodott választói leveleket.

Tovább fokozta az idegességet, hogy egy szavazás előtt 45 percet álltak sorba a képviselők, mert kikapcsolták az elektronikus szavazási rendszert. Egyikük szerint ez a biztos módja, hogy ha valamelyikük fertőzött, az másoknak is átadja a vírust. Emellett az újranyitó Ikea áruházak előtt kialakult sorokhoz hasonlította szobrozásukat.

A frászt hozta a képviselőkre Alok Sharma ipari miniszter, aki az alsóházban tartott beszéde után pánikszerűen rohant haza, mert a koronavírus-betegség tüneteit vélte magán felfedezni. Kiderült, hogy csak elcsapta a gyomrát, ám ha fertőzött lett volna, akkor Johnson és Rishi Sunak pénzügyminiszter két hétre karanténba került volna, mert a parlamenti beszéd előtt 45 percig velük tárgyalt.

Blamázs

A világszínvonalúnak kikiáltott fertőzés-nyomonkövető rendszer, amit a miniszterelnök nagy csinnadrattával beharangozott, kínos kudarcot vallott. Dido Harding, a rendszer üzemeltetésével megbízott vezető nem tudta megmondani, hogy az egyes képviselők környezetében milyen arányban fordulnak elő koronavírus-fertőzések. Egyelőre nem tudni, mikor tud a rendszer túljutni tesztelésének időszakán.

Kiütötte a biztosítékot a kormánypárti képviselőknél az a döntés is, miszerint a Nagy-Britanniába érkezőknek két hétig karanténba kell vonulniuk. Még a Downing Street illetékes szakértője is ellent mondott ennek, amikor arról beszélt, hogy csak azoknak az országoknak az állampolgáraival szemben kellene fenntartani ezt az intézkedést, amelyekben sokkal rosszabbul áll a járvány kezelése, mint a szigetországban.

A képviselőknek feltűnt egy közvélemény-kutatás, amely szerint a britek 80 százaléka támogatja, hogy 1000 font (380 ezer forint) büntetést fizessenek a karanténszabályok megsértői. Ebből arra gyanakodnak, hogy Cummings áll a kormány döntése mögött, ugyanis a médiaszakember folyamatosan fókuszcsoportokon figyeli az emberek hangulatváltozásait, s ennek alapján javasol döntéseket a kormányfőnek. "Fókuszcsoportok kormányozzák az országot" - jegyezte meg epésen ezzel kapcsolatban egy régóta a parlamentben dolgozó tory képviselő.

Itt az ideje

Egy volt miniszter szerint itt az ideje, hogy befejezzék a folyamatos kampányolást és áttérjenek a kormányzási üzemmódba. Margaret Thatcher legendás konzervatív miniszterelnököt idézte, aki azt mondta: kampányok idején kampányolni, kormányzás idején kormányozni kell. Úgy tűnik, bármilyen nyilvánvaló is ez, mégsem így működik a jelenlegi brit kormány.

Egyes tory képviselők attól tartanak, hogy Johnson, aki átesett egy majdnem végzetessé vált koronavírus-betegségen, nem állt teljesen talpra. Nem igazán fit, ami nem meglepő - mondta egyikük. Az állandó nyomás alatt mindannyian elfáradtunk - tette hozzá ehhez egy kormányzati tisztviselő. A miniszterelnök azonban úgy véli, hogy minden rendben van és rendben lesz, amíg az ő kormánya áll az ország élén.