Már több mint 5 millió oltásnál tartanak a britek

A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1800 haláleset szerepel, de az adat számos olyan halálozást is tartalmaz, amelyek korábban történtek. Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma ugyanakkor ismét jelentősen csökkent, és a koronavírus elleni oltásból már több mint ötmilliót beadtak - írja az MTI.
Szász Péter, 2021. január 20. szerda, 20:41
Fotó: Getty Images

Az elmúlt 24 órában 38 905 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A korábbi hetekben szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki Nagy-Britanniában. Szerda a negyedik olyan nap egymás után, amikor 40 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőzést mutattak ki tesztekkel.

A szaktárca új adatosra szerint a szerdán zárult egy hétben 294 182 koronavírus-fertőzést szűrtek ki. Ez 80 593-mal, 21,5 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - szerdán 1820 páciens haláláról érkezett jelentés. A szerdai halálozási adat a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta. Eddig 93 290-en haltak meg a betegségben.

A világ országai közül csak az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban van ennél több halálos áldozata a koronavírus-járványnak. A brit egészségügyi hatóságok hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett szám olyan haláleseteket is tartalmaz, amelyek a hét első felében, illetve a hétvégén történtek.

A jelenlegi nagyon magas halálozási adat a fertőzési hullám néhány héttel ezelőtti kiugró tetőzésének következménye. Az oltási kampány gyorsulása nyomán már tavaszra lényeges változás várható a nagy-britanniai járványhelyzetben - mondta Boris Johnson miniszterelnök.

Az oltási kampány december 8-i kezdete óta 4 609 740-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát. A második adagot eddig 460 625 embernek adták be, így a beadott első és második adagok száma átlépte az ötmilliót.

A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy február 15-ig a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. Ez azt jelenti, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig. A kormány kitűzte azt a célt is, hogy őszig a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK