Alig van brit munkanélküli

1975 óta nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 14. kedd, 14:57
Fotó: Pixabay

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a júniussal zárult három hónapban átlagosan 4 százalék volt az állástalanok aránya. Ez 1975 februárja óta a legalacsonyabb szint, és még a szakértőket is meglepte.

Az év első három hónapjához képest, amikor 4,2 százalékos munkanélküliséget mértek, 65 ezerrel 1,36 millióra csökkent az állástalanok száma, a foglalkoztatottaké 42 ezerrel 32,39 millióra nőtt. Az előző év azonos időszakához képest pedig 313 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma - írja az MTI. (Iszonyú sok pénzt utaltak haza az ukrán vendégmunkások.)

A 16-64 év közötti, gazdaságilag aktív korcsoportban az első naptári negyedévhez hasonlóan 75,6 százalék a foglalkoztatottsági ráta, a legmagasabb azóta, hogy a statisztikai hivatal 1971-ben a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal elkezdte e mutató rendszeres mérését. Az egy évvel ezelőtti időszakban 75,1 százalék volt.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a heti átlagos alkalmazotti nominálbér a márciustól júniusig tartó három hónapban átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Ez a vizsgált időszak átlagos éves inflációjával együtt számolva 0,1 százalékos reálbérnövekedést jelent.

A keddi adatismertetésből kiderült: rekordmértékben csökkent az Egyesült Királyságban dolgozó európai uniós munkavállalók száma. A trend a brit európai uniós tagságról szóló 2016-os népszavazás óta tart. A második negyedévben 2,28 millió európai uniós állampolgár dolgozott a szigetországban, 86 ezerrel kevesebben az előző év azonos időszakához képest. Ez az 1997 óta tapasztalt legnagyobb mértékű csökkenés.

Emelkedett viszont az Európai Unión kívülről érkező külföldi munkavállalók száma: éves összevetésben 74 ezerrel 1,27 millióra nőtt.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK