A Labour jelenlegi vezetője, Jeremy Corbyn a december 12-én tartott nagy-britanniai parlamenti választás után jelentette be távozási szándékát, de utódja megválasztásáig ellátja a pártvezetői feladatokat.

A Munkáspárt a decemberi választáson több mint nyolc évtizede nem tapasztalt súlyosságú vereséget szenvedett: alsóházi frakciójának létszáma 59 fővel 203-ra, szavazataránya 7,8 százalékponttal 32,2 százalékra csökkent.

A Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt ugyanakkor a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott: szavazatarányát 1,2 százalékponttal 43,6 százalékra, frakciójának létszámát 47-tel 365 főre növelte, és az addigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

A hétfő délutáni nevezési határidőig négy nő és egy férfi szerezte meg az alsóház, illetve az Európai Parlament munkáspárti képviselőitől a szükséges számú támogatást ahhoz, hogy indulhasson a Labour vezetőválasztási kampányában.

Emily Thornberry, a munkáspárti árnyékkormány külügyminiszter-jelöltje a határidő lejárta előtt nem egészen tíz perccel gyűjtötte össze a minimálisan szükséges 22 támogató aláírást.

Rajta kívül Rebecca Long Bailey, Lisa Nandy, Jess Phillips és - egyetlen férfi indulóként - Sir Keir Starmer verseng a vezetői tisztségért.

A legnépszerűbb jelöltnek Starmer bizonyult: a Labour árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje 88 voksot kapott, a többiekre leadott frakciószavazatok száma 23 és 33 között volt.

Szerdától február 14-ig a választókerületi Labour-pártszervezetek, illetve a Munkáspárt társult szervezetei, mindenekelőtt a pártot támogató szakszervezetek voksolhatnak az általuk preferált jelöltre, február 21-től április 2-ig pedig a Munkáspárt regisztrált tagjai szavazhatnak postai úton.

A vezetőválasztás eredményét április 4-én jelentik be.

A londoni fogadóirodák Sir Keir Starmert tartják messze a legesélyesebb jelöltnek. A Munkáspárt új vezetőjének kilétére kiírt tétek hétfői átlagából az vezethető le, hogy a fogadási cégek 75 százalékos valószínűséget adnak Sir Keir győzelmére.

Starmer korábban többször is hangoztatta, hogy népszavazást szeretne a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, biztosítva azt a lehetőséget, hogy a választók  a bennmaradásra is voksolhassanak. Ez az álláspont jórészt megjelent a Munkáspárt választási programjában is.

Teljesen valószínűtlen azonban, hogy ez a brit kilépésig ténylegesen napirendre kerüljön, mivel Nagy-Britannia a jelenlegi tervek szerint január 31-én távozik az Európai Unióból.