BUX
38643

Nagy-Britannia kilép az EU-ból? - egyre nagyobb az esély

Viszonylag jelentős az esélye a "Brexitnek" - vagyis Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból - a májusi választások után kezdődő parlamenti időszakban, de egy ilyen fejlemény szélsőséges esetben több tízmilliárd fontjába kerülne a brit gazdaságnak - áll az Open Europe nevű londoni kutatóintézet hétfőn ismertetett tanulmányában.

MTI, 2015. március 23. hétfő, 16:57

Az üzletemberek alapította elemzőműhely az általa számos tényező egybevetésével kidolgozott "Brexit Barometer" alapján jelenleg 17 százalékosra taksálja annak az esélyét, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága a május 7-i választások utáni parlamenti ciklus öt éve alatt valamikor megszűnik. Az Open Europe szakelemzői szerint a 17 százalékos valószínűség "valós lehetőséget" jelent, ezért komoly megfontolást és "vészhelyzeti tervezést" igényel.

A cég saját forgatókönyvei közül a legkedvezőtlenebb azzal számol, hogy Nagy-Britannia távozása az EU-ból a brit hazai összterméket (GDP) 2030-ig nettó 2,27 százalékkal csökkentené ahhoz az értékhez képest, amennyit a brit gazdaság az Európai Unió tagjaként abban az évben megtermelne; ez 56 milliárd font (csaknem 24 ezer milliárd forint) veszteséget jelentene. A 104 oldalas tanulmány szerint ez a veszteség akkor következne be, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, és utána a protekcionista gazdaságpolitika felé fordul.

Az Open Europe elemzőinek legkedvezőbb forgatókönyve 2030-ig az alapeseti helyzethez képest 1,55 százalékkal magasabb brit GDP-értéket modellez. A kutatóintézet szakértői szerint ez akkor lenne lehetséges, ha a kilépés után Nagy-Britannia teljes körű szabadkereskedelmi egyezményt kötne az EU-val, saját gazdaságának szabályozását példátlan mértékben liberalizálná és nem zárkózna el az EU-társállamokból érkező munkavállalók beengedésétől.

Az Open Europe elemzői szerint azonban mindkét forgatókönyv a lehetséges szélsőértékeket tartalmazza, és sokkal valószínűbb, hogy "Brexit" esetén Nagy-Britannia "valahol középen" kötne ki. Ennek alapján a brit GDP-értékre 2030-ig gyakorolt hatások lehetséges sávját a cég 0,8 százalékos mínusz és 0,6 százalékos plusz között tartja a legvalószínűbbnek.

A brit üzleti szféra képviselői is felhívták már a figyelmet arra, hogy a brit gazdaság súlyos veszteségeket kockáztat, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból. Nemrégiben a legnagyobb brit vállalatok vezetői - köztük Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója, Sir Michael Rake, a British Telecom (BT) elnöke és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója - közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztették a Konzervatív Párt vezette kormányt arra, hogy a brit gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (13 ezer milliárd és 39 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent; ez háztartásonként 1200-3500 font közötti éves jövedelmi plusznak felel meg.

David Cameron brit miniszterelnök két éve bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna, és a brit választók e tárgyalások eredménye alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Cameron nemrégiben egy BBC-interjúban - arra a kérdésre, hogy ha a Brüsszellel tervezett tárgyalások nem hozzák a London által várt eredményeket, akkor ő a népszavazás kampányában szorgalmazná-e Nagy-Britannia kilépését az EU-ból - csak annyit mondott, hogy ebben az esetben semmilyen lehetőséget nem zár ki.