Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyeleknél évek óta folyik a vita arról, legyen-e nukleáris erőműve az országnak, és ha igen, mikor és ki építse fel azt. Az energiaügyi miniszter helyettese, Grzegorz Tobiszowski Katowicében azt mondta, hogy először a kormánynak kell döntenie kell arról, lesz-e atomerőmű. Csak ezután indíthatják el a megújuló energiaforrások felhasználásával kapcsolatos közbeszerzési eljárásokat is.

A legfontosabb információ azonban az, hogy az atomenergiáról szóló a döntésnek még ebben az évben meg kell születnie - derül ki a Business Insider Polska cikkéből.

A varsói vezetés nem akar öncélúan atomerőművet építeni, egy ilyen létesítményre a gazdaság igényeinek függvényében lehet szükség. A miniszterhelyettes nem zárta ki, hogy jövőre a tengerparton szélerőmű építésére írnak ki közbeszerzést - ám ehhez előbb elő kell készíteni a nukleáris erőműről szóló döntést, és a kormánynak határoznia kell az ügyben.

Olcsóbb, de drága

Az atomerőmű építésének költségét a kiépítendő kapacitástól függően 40-70 milliárd zlotyra (3000-5300 milliárd forint) becsülik - mondta az energiaügyi minisztérium Atomenergia Osztályának vezetője, Józef Sobolewski. Eszerint 1000 megawattért 15 milliárd zlotyt (1130 milliárd forint) kellene fizetni. (A paksi atomerőmű kapacitása ennek nagyjából kétszerese.)

Az említett ártartomány nagyon magas, az ember érzése az, hogy a hasukra ütve találták ki, akik megállapították, azzal a céllal, hogy elkedvetlenítsék az építéstől az államokat - mondta Sobolewski. (Az említett kiadás nagyjából szinkronban van a paksi bővítés tervezett költségével.)

A becslés, amit megadott, ugyanakkor alacsonyabb, mint amiről márciusban minisztere, Krzysztof Tschórzewski beszélt, aki akkor 70-75 milliárdra becsülte a költségeket. Sobolewski szerint az első blokk lengyel forrásból, míg a további szakaszok külföldi beruházók bevonásával készülnének el. Az utóbbira máris sokan jelentkeztek. A lengyel pénzt hosszú lejáratú bankhitelből tolnák be. A minisztérium két helyszín Zarnowiec vagy Lubiatowo-Kopalino lehetőségét mérlegeli.

A fotó forrása: Shutterstock