Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett, felülvizsgált adatai szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékkal nőtt 2018 első hat hónapjában a tavalyi év második feléhez mérve - adta hírül az MTI. A brit gazdaságban 2011 második fele óta nem volt példa ilyen lassú féléves növekedésre.

A statisztikai hivatal a pénteki beszámolóban 0,1 százalékponttal 0,1 százalékra rontotta az idei első negyedévi GDP-növekedésre adott végleges becslését.

Az április 27-én ismertetett első és a május 25-én közölt második becslésben szintén 0,1 százalékos első negyedévi növekedés szerepelt. Az ONS a június 29-én közzétett harmadik becslésében ezt 0,2 százalékra javította, a pénteki adatismertetésben viszont az eredetileg számolt 0,1 százalékra rontotta vissza.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy az egyes negyedévekről az előző évek azonos negyedévére visszaszámolt éves növekedés módszertanával mérve a brit gazdaság növekedési üteme 2014 vége óta folyamatosan lassul.

Az idei év első negyedében a tavalyi azonos időszakkal összevetve mindössze 1,1 százalékkal - 2012 második negyedéve óta a leglassabb ütemben - emelkedett reálértéken a brit hazai össztermék.

Az ONS adatai szerint az idei második negyedévben 0,4 százalékkal bővült a GDP-érték negyedéves összevetésben. Ez nem változott az előző becslés óta, de a hivatal a korábban számolt 1,3 százalékról 1,2 százalékra vette vissza a második negyedévi éves összevetésű gazdasági növekedésre adott új becslését.

Az ONS kimutatása szerint a negyedéves összehasonlításban mért második negyedévi brit GDP-növekedés a fele volt a hét vezető ipari gazdaság (G7) 0,8 százalékos növekedési átlagának.

Üzleti szervezetek a brit gazdaság idei egész évi várható teljesítményére is meglehetősen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben.

A Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) legutóbbi, lefelé módosított prognózisában közölte: 2018 egészére az addigi 1,4 százalék helyett 1,3 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban, 2019-re szóló növekedési előrejelzését pedig 1,5 százalékról 1,4 százalékra rontotta. A brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét ellátó kamarai szövetség szerint növekedési szempontból az idei naptári év lesz a leggyengébb 2009 óta, amikor a brit gazdaságot a pénzügyi válság recesszióba sodorta.

A londoni elemzőházak nem zárják ki az újabb recesszió lehetőségét a brit gazdaságban, különösen abban az esetben, ha a brit EU-tagság az unióhoz fűződő majdani kereskedelmi kapcsolatok feltételeiről szóló megállapodás nélkül szűnik meg. A The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely legutóbbi tanulmánya szerint a 2007-2008-as pénzügyi válság idején csak a Bank of England, a brit jegybank által a brit bankrendszerbe juttatott likviditásinjekció akadályozta meg a szektor összeomlását. Az elemzők szerint azonban most nincs olyan intézmény, amely ugyanígy készen állna a kereskedelmi rendszer megvédésére megállapodás nélküli brexit esetén, és ebben a helyzetben egyértelműen lehetséges - bár nem elkerülhetetlen - súlyos recesszió kialakulása a brit gazdaságban.

A kép forrása: Pixabay.