Nagy öngólt rúghat Szlovákia

A szlovák kormány különadó kivetését tervezi az áruházláncokra, kevéssé törődve az intézkedés borítékolható káros mellékhatásaival.
Barabás Júlia, 2018. október 18. csütörtök, 07:15
Fotó: Napi.hu

A nagy üzletláncokra kivetett különadó káros hatással lenne a vállalkozói környezetre - idézte a pozsonyi Új Szó az Iness gazdaságkutató intézet figyelmeztetését.

A radikális jobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőinek javaslata szerint jövő év elejétől 2,5 százalékos különadót vetnének ki az üzletláncok élelmiszer-eladásból származó nettó forgalmára.

A különadó csak azokra a kiskercégekre vonatkozna, amelyeknek legalább két különböző járásban vannak üzleteik és a forgalmuk legalább tíz százalékát az élelmiszerek adják. A javaslat elfogadása esetén nőnének az árak és az áruházaknak kevesebb forrásuk marad a a bérek növelésére - mondta Martin Vlachynsky, az Iness elemzője, aki szerint nem szabad megfeledkezi arról sem, hogy az üzletláncok regionális szinten a legnagyobb munkáltatók közé tartoznak.

Az SNS kezében lévő földművelésügyi tárca ugyanakkor kiáll az új adó mellett. Azt állítják, hogy az abból befolyt összeget visszaforgatnák az agráriumba és az élelmiszeriparba. A tárca számításai szerint jövőre több mint 150 millió euró (mintegy 48,3 milliárd forint) folyhatna be az új adóból az államkasszába.

A fotó forrása: Kummer János/Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.18 12:01

Érdekes, ezt a magyar politikusok is bevezették, mégsem lett öngól. Sőt, itt mindenre külön különadó van.
Már nevet sem találnak neki, mert elfogyott minden adható adónév, így lett különadó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html