Nagy pofont kapott a lengyel kormány

Csak átmenetileg sikerült feltornásznia a gyerekszületések számát a lengyel kormánynak az 500 plusz programmal, amely megfejeli a több gyermeket nevelők családi pótlékát.
Barabás Júlia, 2018. augusztus 5. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Úgy tűnik, igazuk volt a lengyelországi Család 500+ elnevezésű programmal kapcsolatban szkeptikus véleményt megfogalmazó szakértőknek: a kormány szándékai ellenére nem növekedett tartósan a születések száma - idézte a statisztikai hivatal (GUS) adatait gazeta.pl.

Ebből kiderül, hogy a megszületett gyermekek száma hónapok óta esik az országban, és visszatért arra a szintre, amely a kormány által bevezetett támogatás előtt volt. A 500 plusz nagyjából 37 ezer forintnak megfelelő plusztámogatást hoz a családoknak minden második, harmadik és ezen felüli gyermekeik után.

Lengyelországban májusban 30,73 ezer gyermek született, ez lényegében annyi, mint 2014-2015-ben és egyértelműen kevesebb a 2012-es adatoknál. A SpotData.pl portál szerint ez nem feltétlenül a program kudarca. Ugyanakkor erős jel arra, hogy korai volt az öröm és a dicshimnusz, amikor az új juttatás után kilenc hónappal megugrott a születések száma.

Szakértők szerint, amennyiben a kormány emblematikus társadalmi támogatása nem teljesíti a legfontosabb célt, amiért bevezették, ha az évi több tízmilliárd zloty, amit erre fordítanak nem emeli a gyermekek számát, akkor biztosan nem fogják bővíteni. Másfelé keresgélnek: például a legújabb ötlet, hogy az anya, aki legalább négy gyermeket szült és nevelt fel, még akkor is kapjon minimális nyugdíjat, ha egy napot sem töltött el valamilyen munkahelyen.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.08.05 14:43

@wizes:
szerintem egy ilyen tamogatas nem csak a gyerekszamra gyakorol hatast, hanem a csaladok anyagi helyzeten is javit. marpedig azon biztos van mit, a gyerekek szamaval novekszik a szegenyseg merteke. mig korabban a gyerek ellatasa kimerult a kaja es a fedel a feje fole kombinacioban, es mar 15 evesen elzavartak a gyarba dolgozni, manapsag egy gyerek neveles joval dragabb mulatsag, a ynari taboroktol a korrepetelason, nyelvtanoron es szamtalan egyeb dolog miatt. szerintem jo meglatas, hogy tamogatni kell a csaladokat. a tarsadalomnak igenis nagyobb reszt kell vallania a kovetkezo generacio felneveleseben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wizes, 2018.08.05 09:11

Azért megkérdezem, ez miért nagy pofon a kormánynak?
Megpróbáltak valamin javítani, nem teljes a siker, okos okul belőle és mást próbál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html