A svájci kormány arra számít, hogy a második negyedév történelmi léptékű csökkenése után a harmadik negyedévben felpattan és visszatér a növekedési pályára a gazdaság.

A második negyedév gazdasági teljesítményéről csütörtökön kiadott adatokat kommentálva Ronald Indergand, a svájci kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) közgazdásza kifejtette: a koronavírus-járvány által sújtott gazdaság áprilisban maga mögött hagyta a mélypontot, és a következő hónapokban elkezdett talpra állni. Az utóbbi hetekben a vártnál jobban teljesített a gazdaság, és a koronavírusos fertőzések közelmúltbeli gyors emelkedésének dacára továbbra is fellendülőben van - mondta a Reuters hírügynökségnek Indergand, hozzátéve, hogy mindezek alapján negyedéves összevetésben a gazdaság növekedésére lehet számítani a folyó negyedévben.

A második negyedév katasztrofális volt a svájci gazdaság számára, jóllehet nemzetközi összehasonlításban a hazai össztermék (GDP) csökkenésének üteme mérsékeltnek számít, ami az államtitkárság szerint az ipari szerkezet stabilizáló hatásának köszönhető.

A járvány és a terjedését korlátozó szigorú intézkedések következményeként a gazdaság teljesítménye negyedéves összevetésben 8,2 százalékkal esett vissza április-júniusban, ami a legrosszabb érték az adatok rögzítésének kezdete, 1980 óta. Elemzők 8,6 százalékos csökkenésre számítottak az első negyedévben mért 2,5 százalékos visszaesés után.

Éves összevetésben 9,3 százalékkal csökkent a GDP, ami ugyancsak kedvezőbb a 9,6 százalékos elemzői várakozásoknál. Az első negyedévben 0,7 százalékos volt a visszaesés.

A nagy súlyt képviselő gyógyszeriparon kívül minden ágazatot súlyosan visszavetett a járvány. A gyógyszeripar növekedésének köszönhetően a feldolgozóipar teljesítménye negyedéves összevetésben csak 9,0 százalékkal esett vissza. A legkeményebb csapást a szolgáltató szektor szenvedte el, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 54,2 százalékos, a közlekedés és távközlés pedig 21,7 százalékos csökkenést könyvelhetett el.

A háztartások fogyasztása 8,6 százalékkal csökkent, a kormányzaté viszont 0,2 százalékkal nőtt. Összességében a végső hazai kereslet soha nem látott mértékben, 7,4 százalékkal esett vissza.

A svájci gazdaságnál csak Japán teljesítménye volt kedvezőbb a második negyedévben. Április-júniusban az előző negyedévhez képest 9,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 37 tagállamában. Az Európai Unióban 11,7 százalékkal, az euróövezetben 12,1 százalékkal, a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoportban pedig 10,8 százalékkal esett a gazdaság teljesítménye. A brit GDP 20,4 százalékkal, a francia 13,8 százalékkal, az olasz 12,4 százalékkal, a német 9,7 százalékkal, az amerikai 9,5 százalékkal, míg a japán 7,8 százalékkal csökkent.