Nagy siker kapujában állnak a lengyelek

Óriási érdeklődést mutatnak a gyógyszergyártók az új, ígéretes lengyel depresszió elleni gyógyszer iránt. A készítmény hatalmas összeget hozhat a fejlesztőnek.
Barabás Júlia, 2020. október 1. csütörtök, 06:41
Fotó: Pixabay

Hét gyógyszergyártó is érdeklődik a lengyel Celon Pharma vállalat depresszió elleni gyógyszere iránt - adta hírül a Business Insider Polska. A következő hónapokban eladhatják a gyártási licencet, becslések szerint ez legalább 200 millió dollárt hozhat a cég konyhájára. (Ez 63 milliárd forint, a budapesti Megyeri híd építési költsége.) A hírre nagyot ugrott a varsói tőzsdén jegyzett cég értéke.

A gyógyszer, amelyet gyógyszer-rezisztens depresszióra alkalmaznak, a cég legelőrehaladottabb projektje. A klinikai vizsgálatok 2. fázisát az egypólusú depressziós pácienseknél már áprilisban befejezték, a tesztek teljes befejezését a kétpólusú (mániás) depressziósoknál az őszre várják. A jövő év második felében jöhet a harmadik fázis, mind az egy-, mind a kétpólusú depresszió esetében.

A vállalat nettó nyeresége az első fél évben 20,8 millió zloty volt, ami másfélszeres növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevétel 36 százalékkal nőtt, elérte a 70 millió zlotyt.  A Celom Pharma pszichiátriai klinikákon alkalmazhatják majd az egész világon. Így kezdeti licencbevételt követő jövedelem dollármilliárdos összeget hozhat a lengyel vállalatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK