Nagy vágással száll szembe a járvánnyal az amerikai jegybank

Az amerikai központi bank rendkívüli intézkedésként nullázta az alapkamatot és 700 milliárd dollárnyi többlet-likviditást pumpál a gazdaságba. A lépés koordinált, a világon mindenhol támogatják a jegybankok a dollárbőség terjedését.
Rácz Gergő, 2020. március 15. vasárnap, 22:35
Fotó: Pixabay

A Federal Reserve újabb rendkívüli intézkedést jelentett be, az amerikai jegybank lényegében nullára csökkentette az alapkamatot, egyben 700 milliárd dollár értékben likviditásnövelő intézkedésekről döntött.

Mindez koordinált, Kanada, Nagy-Britannia, Japán, Svájc jegybankjai, és az Európai Központi Bank (ECB) is részt vesz egy közös kezdeményezésben, amiben a dollárral való kereskedésre mérsékeltebb korlátok vonatkoznak a jelenlegi koronavírusos helyzetben.

A Fed már több rendkívüli lépést tett a napokban a koronavírus kezelése érdekében, rendes ülése március 18-án lesz, ahol további lépésekről is dönthetnek.

A világ vezető jegybankjai hétfőtől egységesen 25 bázisponttal mérséklik az amerikai dollárra vonatkozó likviditási csereügyletek árát, hogy likviditást biztosítsanak, s csökkentsék a feszültséget a pénzpiacokon, valamint kínálati oldalról segítsék a háztartások és a vállalkozások hitelhez jutását.

Így olcsóbb lesz felvenni rövid lejáratú kölcsönöket amerikai fizetőeszközben, ami megkönnyíti, hogy dollárhoz jussanak, segítve a hitelezést, s talán elkerülhető, hogy a 2008-2009-eshez hasonló szárazság alakuljon ki a hitelpiacokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2020.03.16 10:12

@neduddgi2: "Akkor mi a faszért limites eséssel nyit majd az amerikai tőzsde az EMINI szerint? A FED ellőtte az összes puskaporát"

Mit vártál? Megtették, ami tőlük telt. Ennyi... A kártyavár meg omlik tovább. Ez egy rendszerszintű probléma, a koronavírus csak egy pici lökés volt, mint anno a Lehman csőd.

A kijózanodás, és a realitás talajára való visszaérkezés időszaka jön barátom... Sokaknak, a többségnek ez crash landing lesz.

"aki elhitte hogy a FINANCIALIZÁLÁS (értsd az uzsora 2000 éves judeo hagyománya) értéket, valós vagyont teremt."

Jól beszélsz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi2, 2020.03.16 07:38

A mindenható, mindentudó FED kamatot vágott, likviditást bővített, minden rendeben lesz. Köztudott hogy a bankárok a világ megmentői, ugye?
Akkor mi a faszért limites eséssel nyit majd az amerikai tőzsde az EMINI szerint?
A FED ellőtte az összes puskaporát, remélem a következő vágás a nyaki ütőerük lesz. Meg a sok ostoba buzié aki elhitte hogy a FINANCIALIZÁLÁS (értsd az uzsora 2000 éves judeo hagyománya) értéket, valós vagyont teremt.
Remélem a Napi újságírói is méretes longban ülnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html