Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erre utoljára 1998 decemberében volt példa. A kereskedelmi hiány oka, hogy júniusban Norvégia importja mintegy 756 millió koronával (84,6 millió euróval) meghaladta az ország exportját.

Az ország exportja éves szinten 9,8 százalékkal, 66,3 milliárd koronára emelkedett, döntően a nyersolaj, a földgáz és a hal kivitelének emelkedése miatt - írta az MTI. Ezzel szemben az import 24,6 százalékkal emelkedve 67,0 milliárd korona volt, a jelentős növekedés oka a nyersanyagok és a készáruk behozatalának emelkedése volt.

Az idei első fél évet tekintve azonban Norvégia 92,6 milliárd koronás kereskedelmi többletet jelentett, amely 41,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában elértnél.

Norvégia magas olaj- és gázexportja miatt jelentős kereskedelmi többletet tud elérni, az olajár csökkenése azonban az utóbbi három évben negatívan befolyásolja a kereskedelmi mérleg alakulását.

Az ország GDP-je az év első negyedévében 2,6 százalékkal bővült éves szinten, a munkanélküliség jelenleg 4,6 százalék, az inflációs ráta pedig 1,9 százalék. A GDP-arányos államadósság 35,6 százalék.

Az ENSZ kezdeményezésére létrejött Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata (SDSN) által publikált tanulmány idei kiadása szerint Norvégia a legboldogabb ország a világon, a tavalyi negyedik helyről ugrott a lista csúcsára a felmérésben. A korábbi listavezető, Dánia a második helyre szorult, az első öt között sorrendben Izland, Svájc és Finnország szerepel még.