Nagy volt a fogadkozás, de senki nem állt le a bolygó pusztításával

A globális éghajlatváltozást erősítő gázok legnagyobb kibocsátói közül egyetlen ország sem teszi meg a folyamat megfékezéséhez szükséges valamennyi lépést - mutatta ki a Germanwatch német nemzetközi környezetvédelmi szervezet hétfőn ismertetett felmérése - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. december 7. hétfő, 18:39
Fotó: Pixabay

Az éghajlatváltozás feltartóztatását szolgáló erőfeszítéseket mérő mutató (Climate Change Performance Index - CCPI) alapján felállított rangsorban ismét nincs dobogós helyezett, mert "egyetlen ország sem tesz eleget a veszélyes klímaváltozás megakadályozásáért" - emelték ki a Germanwatch, a NewClimate Institute nevű nemzetközi kutatóintézet és a világ mintegy 130 országából több mint 1300 szerveződést összefogó Climate Action Network közös szervezésében készített elemzés eredményeit ismertető közleményben.

A listát 2005 óta minden évben összeállítják, és még egyszer sem volt első, második és harmadik helyezett.

A nagyjából 400 klímavédelmi és energiapolitikai szakértő közreműködésével végzett kutatásban 57 ország és az Európai Unió (EU) mint globális szereplő teljesítményét vizsgálták. Ezek az országok juttatják a légkörbe az éghajlatváltozást fokozó gázok több mint 90 százalékát.

A lista elején - azaz a negyedik helyen - ismét Svédország áll, sorban a negyedik éve. Utána az Egyesült Királyság, Dánia, Marokkó, Norvégia, Chile, India, Finnország, Málta és Lettország következik.

A CCPI-t 14 almutató alapján számolják. Négy fő dimenziót vizsgálnak; a szén-dioxidban számolt üvegházgáz-kibocsátás alakulását - amely 40 százalékos súllyal szerepel a CCPI-ben -, a megújuló energiaforrások kiaknázását, az energiafelhasználást és a klímavédelmi politikát, egyaránt 20 százalékos súllyal. A vizsgálattal számszerűsítik és nemzetközileg összehasonlíthatóvá teszik, hogy miként törekszik egy-egy ország elérni a 2015-ben Párizsban kötött klímavédelmi egyezményben rögzített célokat.

Az új adatokat ismertető közleményben a többi között kiemelték, hogy az EU ellentmondásos képet mutat. A skandináv tagállamok, a feltörekvő Portugália és az EU egésze igen jól teljesít és bejutott a globális lista élbolyába, ugyanakkor - mint írták - vannak "lefelé kiugró" értékeket mutató tagországok. Ezek közé tartozik Ciprus, Csehország, Lengyelország, valamint Magyarország is, amely a tavalyi 47. hely után az 50. helyen áll a klímavédelmi erőfeszítések alapján összeállított rangsorban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.12.07 20:28

A termelő gyárakban a selejtet és azokat a dolgokat amik az előző szériák gyártásából megmaradtak szeméttelepre viszik, miután olyan állapotba hozzák őket hogy felhasználhatatlanok legyenek azok számára akik esetleg kikukáznák. Senki nem javítja a selejtet a gyárban, még egy egyszerű hiba esetén sem. Pedig mennyi káros anyag kibocsátással járt az míg azt a dolgot az alkatrészeivel együtt előállították. Bármilyen könnyen javítható hiba esetén megy a konténerbe/megsemmisítésre! De te, nem dobhatsz el még egy papírzsebkendőt se az úton mert mindjárt megy a büntetés. Jóliberális szokás szerint már megint a szálkán próbáljuk megspórolni a környezetszennyezést, mialatt minden energiánk arra megy el, hogy a gerendát ne vegyük észre.
A másik része az a dolognak hogy akár bullshit a széndioxidhiszti akár nem, az nem értelmezhető hogy ahhoz hogy egy városban (lásd Kína de máshol se jobb a helyzet) olimpiát lehessen tartani, előbb két hétig le kell állítani az összes gyárat hogy a szmog mögül végre előtűnjön a nap. Úgy nem lehet élni. Ezen változtatni kell. Szerencsére a megújuló végre kezdi nagy tételben kiszorítani az egyéb energiahordozókat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.07 19:52

Ha a Föld élhetetlen lesz, a kiváltságosok mennek a Marsra.
-------------
Az izraeli űrprogram volt feje szerint a földönkívüliek a Marson együtt dolgoznak az amerikaiakkal
A földönkívüliek léteznek, évek óta kapcsolatban állnak Izraellel és az Egyesült Államokkal, de létezésüket egyelőre titokban tartják, mert szerintük az emberiség még nem áll készen rájuk, mondta egy interjújában az izraeli űrprogram egykori vezetője, Haim Eshed, amiben egyébként a saját könyvét promózza.
https://telex.hu/tech/2020/12/07/ufo-izrael-urprogram-foldonkivuliek
----------
Ebben az az érdekes, hogy már együtt dolgoznak a Marson, miközben jelenleg Embert képtelenség élve odajuttatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.12.07 19:11

Az egész klíma és széndioxid hiszti egy totális bullshit. Az emberek félelemben tartására találták ki, hogy mindenben korlátozhassák őket, és nagy pénzeket kaszáljanak le róluk megbízhatatlan, és méregdrága, zöldnek hazudott technológiák rájuk kényszerítésével. Global warming? Na ne, hahaha. Még csak december eleje van, és most kb. 400 Gt-val több hó és jég van az északi féltekén, mint az 1982-2012 közötti átlag. Európát beterítette a hó. Ausztráliában most kezdődik a nyár, és Victoria államban havazik !! Delhiben 71 éve nem volt ilyen hideg, Magyarországon tavasszal 3x dőlt meg a hideg rekord. Kit néznek hülyének?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html