Nagy a baj a bérekkel - lép az EU

Cselekvési tervet terjesztett be hétfőn az Európai Bizottság (EB) azzal a céllal, hogy mielőbb felszámolják a nemek közötti bérszakadékot, amelynek mértéke a legfrissebb adatok szerint átlagosan 16,3 százalék az Európai Unióban - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. november 20. hétfő, 18:44
Fotó: Pixabay

Az "üvegplafon" áttörése érdekében olyan projekteket kívánnak finanszírozni, melyek a várakozások szerint javítanák a nemek egyensúlyát a vállalatvezetés minden szintjén, illetve ösztönöznék a kormányokat és a szociális partnereket, hogy hozzanak ennek céljából konkrét intézkedéseket.

Mint írták, az elmúlt években nem csökkent a bérszakadék, s ez nagyban annak tulajdonítható, hogy a nőket általában rosszabbul fizetett ágazatokban alkalmazzák, kevesebbet léptetik elő, illetve a nők többször szakítják meg karrierjüket és több fizetetlen munkát végeznek.

A brüsszeli testület által közzétett adatok szerint az Európai Unióban átlagosan 39,6 százalék a nemek közötti szakadék az összkeresetet illetően. A nők órabére átlagosan 16,3 százalékkal kisebb, mint a férfiaké.

Az EU-tagállamok rangsorában Magyarország a középmezőnyben található. A nemek átlagos órabére közötti különbség hazánkban 14 százalék a férfiak javára, az összkeresetben jelentkező szakadék pedig 32 százalék.

Az Eurobarometer hétfőn közzétett felméréséből eközben kiderült, hogy tíz uniós polgárból kilenc nem csak a társadalom és a gazdaság szempontjából, hanem saját magára nézve is fontosnak tartja az egyenlőség előmozdítását, ugyanennyien elfogadhatatlannak tartják, hogy azonos munkáért a nők kevesebb fizetést kapjanak.

A válaszadók 80 százaléka szerint a férfiaknak ugyanúgy ki kellene venniük a részüket a házimunkából és a gyermekgondozási célú szülői szabadságból, mint a nőknek. Emellett a megkérdezettek fele azon véleményének adott hangot, hogy több nőnek kellene politikai döntéshozatali pozícióban lennie.

"A nemek közötti egyenlőség alapvető jog, amelyet az uniós szerződésekben fektettek le. Noha a nőknek Európa-szerte joguk van az egyenlőséghez, a biztonsághoz és a társadalmi szerepvállaláshoz, túl sokan vannak, akik számára e jogok még nem kézzelfoghatóak. Olyan viselkedésbeli és politikai változásokat kell elősegítenünk, amelyek javítják polgáraink életét" - fogalmazott Frans Timmermans, az EB első alelnöke.

"A nők továbbra is alulreprezentáltak a politikai döntéshozatalban és az üzleti világban. Még mindig széles körben elterjedt a nők elleni erőszak, ami napjaink társadalmaiban elfogadhatatlan! Fel kell számolni a bérszakadékot, hisz a nők számára épp a gazdasági függetlenség szolgál a legjobb pajzsként az erőszakkal szemben" - közölte Vera Jourová, a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2017.11.20 19:38

Az országok közötti 5x 10x bérkülönbségekkel foglalkozzon az EU. Akkor a nők is mindjárt jobban keresnének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html