Nagy a baj a rizzsel

A magasabb légköri szén-dioxid-szint hatására csökken a fehérje- és tápanyagtartalom a rizsben - mutatta ki terepi kísérletekkel egy nemzetközi tudóscsapat a magyarmezegazdasag.hu cikke szerint.
Szász Péter, 2018. június 10. vasárnap, 15:18
Fotó: Pixabay

A rizs 2 milliárd ember elsődleges táplálékforrása a Földön. A tápanyagtartalom csökkenése aránytalanul nagy hatással lenne a szegényebb, rizstől erősen függő országok népének általános egészségi állapotára - idézi a lap a tanulmányt.

A terepi kísérleteket Kínában és Japánban végezték, 18 gyakori rizsfajtával. A rizsföldeken műanyagcsövekből nyolcszög-alakzatokat hoztak létre, amin keresztül a szén-dioxidot kijuttatták a kísérleti területre. A szén-dioxid szintjét érzékelőkkel figyelték, és olyan magasra állították be, amilyen várhatóan a 21. század végére jellemző lesz bolygónkon. (Mivel etetnek minket? Már Brüsszel is vizsgálódik.)

A tápanyagtartalom változása miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is. Az alultápláltság súlyosbíthatja a hasmenéses betegségeket és a maláriafertőzést is.

A kép forrása: Pixabay.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK