Nagy a baj a szlovákoknál

Egy szakértő szerint az agrárcégek Szlovákiában szó szerint verekednek a jó szakemberekért. A fiatalok kerülik az ágazatot, néhány éven belül a jelenlegi farmerek majdnem fele a nyugdíjas kor szélére került vagy átlépi azt.
Barabás Júlia, 2018. június 6. szerda, 06:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A fiatalok többsége a fizikai munka és az alacsony fizetések miatt nagy ívben elkerüli a mezőgazdaságot Szlovákiában - írja a pozsonyi Új Szó. Sokan a hatvanadik évük körül járnak az ágazatban, és az utánpótlással komoly gondok lehetnek.Tíz jelenlegi aktív gazdából egy évtizeden belül négy eléri a nyugdíjkorhatárt - figyelmeztetett Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség elemzője.

Az agrárágazatban a mostani alkalmazottak 40 százaléka 50 éven felüli. A szlovák gazdaság egyéb ágazataiban ez az arány 10-30 százalék között mozog. A mezőgazdasági szakiskolák egy része bezárt vagy összeolvadt más intézményekkel. Annak ellenére, hogy ma a mezőgazdasági üzemek száma kevesebb, mint az 1989-es rendszerváltást megelőzően, az agrárcégek szó szerint verekednek a szakemberekért - hangsúlyozta a szakérő.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK