Nagy a baj a szomszédban - Már élet-halál kérdésről beszélnek

Átfogó népességpolitikai csomagra tett javaslatot a horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic ezt élet-halál kérdésének nevezte - írta az MTI híre alapján az Index.
Domokos László, 2018. június 11. hétfő, 18:22
Fotó: Pixabay

Az intézkedéseknek megvan a maguk ára, de ha nem hozzuk meg őket, ez az ár sokkal nagyobb lesz: mégpedig a horvát nép és állam megszűnése a nem is olyan távoli jövőben - mondta a horvát elnök a sajtótájékoztatón.

Horvátországban a magyarhoz hasonló népességfogyás van: míg 2011-ben még 4 millió 284 ezren voltak, ma már a 4 milliót sem éri el a népesség - írta a portál.

Grabar-Kitarovic adóreformmal, a bérek utáni járulékok csökkentésével, a családpolitikai juttatások megemelésével küzdene, de a csomag részeként beszélt a közigazgatás teljes digitalizálásának tervéről is. A horvát elnök szerint szükség van a bevándorlás és a letelepedés ösztönzésére is, főleg a határon túli horvátokat említve.

Az államfő ugyanakkor csak javaslattal élhet a kormány felé, tényleges szakpolitikai befolyása csekély - korábban egy közös kormányülés javaslatát is elutasította Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök.

Fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK