Nagy a baj Athénban

A görög államcsőddel és az ország euróövezetből való kiválásával kapcsolatban felerősödött spekulációk miatt estek a részvényárfolyamok az athéni tőzsdén és felszökött az állampapírok hozama.
MTI-Eco, 2015. április 16. csütörtök, 13:57
Fotó: Reuters

Csütörtök délelőtt 1,6 százalékkal csökkent az athéni tőzsde részvényidexe, az Athex, ezen belül a bankszektor alindexe 5,7 százalékkal esett. Az Athex az idén eddig 10 százalékkal, az utóbbi egy évben pedig 39 százalékkal zuhant.

Ugyanakkor a kétéves lejáratú állampapírok hozama 4 százalékponttal 27 százalék fölé, történelmi rekordszintre ugrott fel, a 10 éves lejáraton pedig 1 százalékponttal 13 százalékra, két éve a legmagasabbra nőtt a hozam. Az úgynevezett fordított hozamgörbe, amikor a rövid lejáratú papírok hozama meghaladja a hosszú lejáratúakét, klasszikus jele annak, hogy a befektetők nagy esélyét látják a fizetésképtelenség bekövetkeztének.

A rohamosan fogyatkozó bizalmat az is jelzi, hogy a legfrissebb adatok szerint 10 éves mélypontra süllyedtek a bankbetétek, a betétesek egy hónap alatt mintegy 8 milliárd eurót vontak ki a bankokból.

A Grexit, Görögországnak ez euróövezetből való kiesése körüli spekulációt a kereskedők szerint főleg Wolfgang Schäuble szerdai nyilatkozata tüzelte fel. A német pénzügyminiszter azt mondta, hogy nem fűz túl sok reményt a Görögország és hitelezői közti vita gyors megoldásához, noha ez előfeltétele új hitelek folyósításának.

Ugyanakkor a Standard & Poor's hitelminősítő B mínuszról CCC-re rontotta le a görög államadósság besorolását, szintén a hitelezőkkel folytatott tárgyalások vontatottságával és a fenyegető fizetésképtelenséggel indokolva a lépést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.04.16 15:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html