Nagy a baj Észak-Koreában - sokkal veszélyesebb a helyzet

Szakértők szerint Észak-Korea azért kezdett újabb konfliktust Dél-Koreával, mert nagyon komoly gazdasági gondok sújtják a dzsucse ideológiát követő rezsimet. A feszültség fokozódik, miközben újabb veszedelmes fegyver tűnt fel az elzárkózó ország egyik titkos katonai kikötőjében.
Komócsin Sándor, 2020. június 17. szerda, 11:40
Fotó: AFP

Az észak-koreai állami média azzal vádolja a dél-koreai kormányt, hogy szisztematikusan lerombolja a két ország első számú vezetőinek 2018-as találkozói nyomán megkötött megállapodásokat, köztük azt is, amelyben elkötelezték magukat az 1953-ben tűzszünettel felfüggesztett koreai háború lezárását egy békemegállapodással - jelentette a BBC. Az északi rezsim propagandája hű maradt ahhoz a szokásához, hogy színes szavakkal ostorozza ellenfelét, ennek szellemében a déli védelmi minisztériumot félős korcs kutyának minősítette, amely henceg és blöfföl, visszatáncol a párbeszédtől és ellenséges hangulatot gerjeszt.

Az északi hadsereg azzal fenyegetőzik, hogy bevonul a két Korea közti gazdasági kooperáció szimbolikus helyszínére, a keszongi övezetbe - amelyben déli vállalatok olcsó északi munkaerővel termelhettek - és megszállja az ország északi tengeri partszakaszán lévő kumgangi idegenforgalmi zónát.

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun diktátor húga azzal vádolta Mun Dzsein dél-koreai államfőt, hogy semmit sem tesz a megállapodások végrehajtásáért, ehelyett az amerikaiak talpát nyalja. Még meg sem száradt a tinta a két Korea vezetőjének megállapodásán, amikor a dél-koreai elnök elfogadta az amerikaiak javaslatát a Korea-USA munkacsoport felállítására. A dél-koreai kormány békés hangon válaszolt a fenyegetésekre: remélik, be fogják tartani a felek, amiben 2018-ban Phenjanban megegyeztek. Emellett felajánlották, hogy különleges megbízottakat küldenek a nézeteltérések tisztázására.

Éhezés fenyeget

Lehetséges, hogy a feszültség élezése mögött az észak-koreai rezsim élet-halál harca áll - idézte az UPI hírügynökség szakértők véleményét. Yun Duk-min, a szöuli Hankuk Egyetem külföldi tanulmányokkal foglalkozó tanszékének professzora azt nyilatkozta a dél-koreai sajtónak, hogy Észak-Korea nem fogadhatja el Dél-Korea ajánlatát az együttműködésre, mert az elmúlt évek megszigorított nemzetközi szankciói miatt gazdasága annyira rossz állapotba került, hogy az ország vezetése kényszerintézkedéseket kell hozzon. Visszaállíthatják a legmerevebb állami ellenőrzést, kiiktatva minden engedményt amik eddig a feketepiacnak kedveztek.

A Dél-Koreában működő Daily NK hírügynökség nem sokkal Yun megjegyzése előtt azt jelentette, hogy gondok adódtak phenjani lakosság élelmiszer-ellátásával. Az északi fővárosban élők a rendszer bornírt elitjéhez tartoznak, akik a vidéki szegénységnél viszonylag jobb életükért cserébe a támogatják a dzsucse ideológiát követő rezsimet.

A hírügynökség phenjani forrásai szerint a napi fejadagok március óta nem érkeznek meg a városba, a helyzet olyan rossz, hogy megismétlődhet az 1990-es évek nagy éhezése. Becslések szerint ez a csapás, amelyet az erősen eltúlzott katonai szükségleteknek alárendelt gazdálkodás és az akkori külföldi szankciók okoztak, milliók életét követelte.

Informális piac

Az észak-koreai állami fejadagok rendszere évtizedek óta visszaszorulóban van, 2002-ben úgy határoztak, hogy meg kell szüntetni ezeket. Ettől az időszaktól kezdve ugyanis egyre nagyobb szerepet kaptak az informális piacok a lakosság mindennapi szükségleti cikkekkel, illetve a dél-koreai média illegálisan becsempészett termékeivel való ellátásában.

A japán Jomiuri Sinbun lap a napokban azt írta, hogy becslések szerint Észak-Korea a kemény nemzetközi gazdasági szankciók miatt 2023-ra kifogyhat külföldi valutatartalékaiból. A ország elvesztette exportja 90 százalékát, miután ballisztikus rakétakísérletei miatt, amelyekkel közvetlenül fenyegeti az Egyesült Államokat, 2017-ben megszigorították vele szemben az amerikai és - a Peking érdekeit is sértő, engedetlen viselkedés miatt - a kínai gazdasági korlátozásokat.

Kicsi, de veszedelmes
Új, titokzatos mini tengeralattjáró tűnt fel Észak-Korea egyik titkos haditengerészeti bázisán - írta a Forbes. A jármű mindössze 15 méter hosszú, és a szakértők egyelőre csak találgatják, hogy képes-e emberi legénység szállítására vagy csak egy távirányítású tengeri drón. Hasonló merülőhajók - ennél valamivel nagyobbak - eddig is részei voltak az északi haditengerészetnek, ezeket használták diverzánsok, kémek, kommandók becsempészésére Dél-Koreába. A déli hadsereg többet elfogott közülük.

A drón felhasználás lehetőségének valószínűségét gyengíti, hogy ez a fegyver az aszimmetrikus hadviselés tipikus eszköze. Az észak-koreainál technikailag sokkal fejlettebb hadseregekkel szembeni összecsapásokban a gyengeséget a fegyverek mennyiségével, illetve agresszív használatával kompenzálhatják, így a mini tengeralattjárót olyan helyzetekben vethetik be felszíni hajókkal szemben, amikor nehezebb az ellenség-barát azonosítás, azaz átslisszolhat az ellenség védelmi vonalán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.06.18 10:12

@Raccishay: A cikknek semmi köze az országunkhoz, csak végig kellene olvasni.

Te vegig olvastad a hsz.-met,vagy megint jon a sivalkodas es frocsoseg jo illibant stilusban. :))
Nem irtam semmit az orszagunkrol,ha elolvastad volna ......:))
Mar megint a kepzeletbeli gyulolkodo frocsogo sivalkodo elmebeteg vilagotok az,ami zavart okoz az eroben. :))
A Grazi elmebeteg apadrol volt szot es annak szintugy egyik zavaros elmeallapotu haverjarol. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Raccishay, 2020.06.17 17:20

Mondjuk azon is meglepődtem volna, ha ez nem egy Komócsin cikk lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.06.17 17:20

Megmozdul ez a dagadt hülye, 1 másodperc alatt eltörlik a kacatjaival együtt. Én csak az ott élő embereket sajnálom nagyon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Raccishay, 2020.06.17 17:19

@flydomi: Meglepődtem volna, ha nem böfög ide valami nagytudású az Orbánfóbiája miatt. A cikknek semmi köze az országunkhoz, csak végig kellene olvasni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.06.17 12:37

Nocsak.Orban egyik haverja "God" modba lepet,es elmebeteg hajlamai miatt haboruzni akar.Egy hatalomehes elmebetegtol nem lehet mast elvarni.Kepzelt ellensegek,frusztralt lelkiallapot,beteges nyelv-szajrangatas,pofesszkedo amorfos testmozgas,mint egy pingvine,stb,ami jelzik,hogy egy alomvilagban elo vezeto mennyire illibant. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html