Az orosz gazdasági minisztérium adatai szerint januárban 31 200 rubelre (500 dollár) esett az országban az átlagbér, ami 8 százalékkal kevesebb a tavaly januárinál - azonban csaknem 50 százalékkal marad el az előző évitől, ha átszámítják dollárra.

A The Moscow Times a Vedomosztyira hivatkozva azt írta, hogy az infláció miatt az év végére a háztartások már jövedelmüknek 50-55 százalékát lesznek kénytelenek élelmiszerre költeni.

Bár az elemzők az élelmiszerárak stabilizálódására számítanak a következő hónapokban, egyedül februárban még 22 százalékkal emelkedtek. Így nem véletlenül kapott országos visszhangot annak a kormánypárti képviselőnek a televíziós nyilatkozata, aki azt javasolta: ha az embereknek nincs elég pénzük, egyenek kevesebbet, s a koplalásnak, ami nagyon egészséges, komoly hagyományai vannak az orosz történelemben.

A vezető orosz közvélemény-kutató intézet, a VTsIOM felmérése azt mutatta, hogy az oroszok mintegy harmada arra számít, hogy a következő hónapokban csökken a jövedelme a bércsökkentések és az elbocsátások miatt.