Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ (NCHS) jelentése szerint míg 2014-ben a férfiak várható élettartama 76,5 volt, ez 2015-re 76,3 évre csökkent, a nőknél 81,3 évről 81,2 évre csúszott vissza.

Számos halálok rontotta a statisztikát: többen hunytak el szívbetegség és demencia következtében, és növekedett a balesetben elhunyt csecsemők száma is.
A várható élettartam Amerikában legutóbb 1993-ban, a HIV-AIDS válság csúcsán esett vissza. A második világháborút követően folyamatosan nőtt a várható élettartam, az ötvenes évekre már kicsit meghaladta a 68 évet. 1980-ban egy súlyos influenzajárvány visszavetette az egyenletes növekedést.
A várható átlagos élettartam jelenleg nők és férfiak számára 78,8 év, ami a 2014-es adathoz viszonyítva 0,1 év (kicsivel több mint egy hónap) csökkenést jelent.

"Ez szokatlan. 2015 eléggé különbözött a többi évtől. Sokkal többen haltak meg, mint ez előző néhány évben" - mondta el Jiaquan Xu, az NCHS járványszakértője, a jelentés egyik szerzője.

A BBC ismertetése szerint a jelentés elsősorban a 2015-ös halotti bizonyítványok alapján készült. Nőtt a szívbetegségben, krónikus tüdőbetegségben, baleseti sérülésekben, szélütésben, Alzheimer-kórban, cukorbetegségben, vesebetegségben elhunytak és az öngyilkosok száma is.

Ám miközben az említett halálokok miatti halálozás 3 százalékkal vagy ennél kevesebbel nőtt, az Alzheimer-kór miatt elhunytak száma egyetlen év alatt 15,7 százalékkal emelkedett, és 11,3 százalékkal nőtt az egy éven aluli csecsemők körében a véletlen sérülések miatti halálozás.
"2015-ben az egyetlen jó hír az volt, hogy a daganatos betegségek okozta halálozások száma tovább csökkent" - mondta a tudós.