Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sem tavalyi, sem idei  - hiteles, hivatalos - adatok nem láttak eddig napvilágot az Egyesült Államok turisztikai iparágáról. A világ egyik vezető utazási piacáról így egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. Az egyik legfrissebb híradás szerint az év első negyedében 4 százalékkal csökkent az ágazat bevétele, ami - a lehetséges magyarázat szerint - a belső turizmus  akár kétszámjegyű visszaesésének tudható be. Ezzel körülbelül egyszerre jelent meg a US Travel Association felmérése, amely szerint 2015-ben az USA turizmusa a világpiac 13,6 százalékát jelentette, tavaly viszont már csak 11,9 százalékát, vagyis a visszaesés igen jelentős - tudta meg a Napi.hu.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma közel egy éve nem ad ki hivatalos adatot az ágazat helyzetéről. Tavaly ősszel ugyanis kiderült, valami nagyon nincs rendben az adatfelvétellel - és ennek következtében ezek elemzése is hibás. Erre az hívta fel a figyelmet, hogy egy statisztikai adat szerint 2016-ban 300 százalékkal emelkedett az ide beutazó turisták száma - ez pedig elképzelhetetlennek tűnt. A gyanúsan félrevezető adat megjelenését követően az USA kereskedelmi minisztériuma felfüggesztette az adatközlést. Majd bejelentették, az adatszolgáltatás és elemzés teljes átvizsgálását követően csak 2018. év végére lesznek ismét megbízható statisztikáik.

Az azóta elrendelt belső vizsgálat azt is kiderítette, hogy a beutazóknak adott statisztikai lap kitöltését sem ellenőrizték kellő gondossággal a beléptetést intéző hatóságok, így sok százezer beutazót nem turistaként, hanem amerikai állampolgárként vettek számításba - vagyis totális a káosz a statisztikai rendszerben.

Teljes ellentmondások

Az amerikai utazási ipar érdekvédelmi szervezete a US Travel Association elnöke mindenesetre bizakodó. Roger Dow, az ország legjelentősebb turisztikai vásárán az IPW 2018-on Denverben lapunknak elmondta, hogy az elmúlt hetekben megjelent adatok szerint 4 százalékkal csökkent a turizmus forgalma az év első negyedében félrevezető. De úgy látja, inkább a stagnálás, vagy még inkább a növekedés lassulása jellemzi Amerika utazási iparát. Dow sajtó tájékoztatóján két új adatot is közreadott, amelyek viszont megerősítik az általa túlzónak minősített első negyedévi statisztikai számokat.

Megítélése szerint ugyanis tavaly az utazási iparág bevételei 32,2 milliárd dollárral csökkentek és ennek következtében 100 000 munkahely szűnt meg ebben a szegmensben. Egy, szintén idén májusban megjelent kimutatás szerint aggodalomra semmi ok: tavaly az utazási szektor bevétele 3,5 százalékkal nőtt, s ezen belül a kikapcsolásra, pihenésre érkezők költései 5,2 százalékkal haladták meg a 2016-os szintet.

Dow a visszaesés - vagy szerinte stagnálás - okait sorjázva a low-cost légitársaságok növekvő szerepét, a növekvő piaci versenyt valamint az erős dollárt emelte ki. Ezek mellett azonban a biztonság is kulcskérdéssé vált.

Nem csábító az USA

Az elmúlt hónapokban történt iskolai tömeggyilkosságok - így a májusi két, iskolai tömegmészárlás - már érezteti hatását a turizmusban is. Néhány ország, Norvégia, Németország, Kanada és az Egyesült Királyság pedig már e tragikus esetek előtt is figyelmeztetést adott ki az USA-ba tartó turisták számára. Ennek hatása már látszik: az egyik legnagyobb küldő országnak számító Kanadából 10 százalékkal kevesebben érkeztek az első negyedében, mint egy évvel korábban.

A biztonsági helyzet miatt bizonytalanság okai közül az első idén bizonyára a fegyveres akciók. A tavalyi beutazási adatokat viszont még a hurrikánok és bozóttüzek is jelentősen befolyásolták. Érthető, hogy ilyen körülmények között kétszer is meggondolják, az emberek, hogy megveszik-e repjegyüket az Egyesült Államokba. Néhány részadat szerint, igen: a nagy-britanniai turisztikai kimutatások szerint évente 6 millió brit tölti szabadságát Floridában, de egyre többen aggódnak a biztonság hiánya miatt.

Az egymásnak gyakran ellentmondó adatok ismeretében nehéz értékelni az USA turisztikai iparágának helyzetét. Annyi azonban bizonyos, hogy a szállodákban, az autókölcsönzőkban és reptereken nem érezni a hanyatlást - mindenütt zsúfoltság és tömeg tapasztalható. Kérdés, hogy ez csak a felszín, vagy valóban riogatásnak számítanak az iparág visszaeséséről tudósító kedvezőtlen adatok.

(Magyarországon mindenesetre visszaesett a turizmus forgalma.)

A fotó forrása: John Moore/Getty Images/AFP Photo.