Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ricardo Rosselló kormányzó bíróság által felügyelt adósság-átütemezést kért szerdán a fennálló 3800 milliárd dollárnyi adósság egy részére. Ezzel az amerikai történelem legnagyobb arányú helyi kormányzati csődjét jelentette be - írja az MTI.

A szövetségi felügyeleti bizottság - amelyet az amerikai kongresszus tavaly éppen a sziget adósságának és gazdasági válságának rendezésére hívott életre - azonnal jóváhagyta a kormányzó kérelmét, s ezzel egyúttal védelmet is nyújtott Puerto Ricónak a pénzükért jelentkező hitelezők ellen. Ez a védelem 120 napig tart, ezalatt meg kell kezdődnie az átütemezési folyamatnak.

Rosselló kormányzó a fővárosban, San Juanban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a csődeljárási kérelmet már kedden este előterjesztette, miután az Egyesült Államok szövetségi kormányzata nem akarja megsegíteni a szigetet. "Elkötelezettek vagyunk, hogy jóhiszemű tárgyalásokkal egyezségre jussunk hitelezőinkkel" - mondta a kormányzó.

Puerto Rico a Nagy-Antillák legkeletibb szigete, az Egyesült Államok külbirtoka. Az alkotmány szerint önálló állam, de önként társult az Egyesült Államokhoz és már tavaly nagy gondban volt.