Nagy ajándékot kap Ukrajna

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) módosítja hitelezési szabályait, és lehetővé teszi, hogy Ukrajna akkor is IMF-kölcsönhöz juthasson, ha nem törleszti határidőre 3 milliárd dolláros tartozását Oroszországnak.
MTI, 2015. december 9. szerda, 12:28
Fotó: Napi.hu

Az IMF előírásai alapján korábban nem kaphattak hitelt a valutaalaptól olyan országok, amelyek nem törlesztették más országokkal szemben fennálló, az illető állam által folyósított hiteleiket. Ha ez a szabály érvényben maradna, akkor az IMF elvben nem folyósíthatná az Ukrajna számára jóváhagyott 17 milliárd dolláros hitelkeret esedékes részleteit mindaddig, amíg Kijev nem fizeti vissza tartozását vagy nem egyezik meg Oroszországgal a tartozás átütemezéséről.

Oroszország korábban felajánlotta, hogy kész feltételekkel átütemezni a december végén lejáró 3 milliárd dolláros ukrán adósságot. A feltételek között szerepelt, hogy Kijev ismerje el: állami hitelről van szó és nem magánhitelről, ahogy ezt állítja. A másik feltétel az volt, hogy a visszafizetésre az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy nemzetközi pénzintézet garanciát vállaljon. Oroszország felajánlotta, hogy Ukrajna a következő három évben egyenlő részletekben fizesse vissza a 3 milliárd dollárt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.12.09 15:28

Vagyis csak bátorítsák őket, hogy "fizetni nem tudunk, de költeni azt bezzeg igen". A mások pénzét természetesen. Hát ez tényleg szuper. Ezekután nagy marha Magyarország, ha törleszti az adósságait. Igy kell csinálni, ahogyan az ukránok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.09 13:00

Tehát Ukrajna hivatalosan nincs csődben, csak fizetni nem tud.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html