Nagy árat fizethetnek a lengyelek a "magyar modellért"

A Moody's csütörtökön figyelmeztette Lengyelországot, hogy a fokozódó alkotmányos válság a beruházásokat is fenyegetik, ami az ország adósbesorolására is hatással lehet.
Napi.hu, 2016. augusztus 26. péntek, 12:23
Fotó: MTI/EPA

Már nemcsak Brüsszel üti a lengyelek fejét az alkotmányossági válság miatt. Csütörtökön a Moody's figyelmeztette az országot, hogy ez a helyzet már a beruházásokra is negatív hatással lehet, ami pedig megmutatkozhat az ország adósbesorolásában is.

A Moody's kiemelte, hogy a múlt héten az alkotmánybíróság vezetője ellen elindított eljárás, valamint az, hogy a jobboldali Jog és Igazságosság pártja (PiS) az alkotmánybíróság ítéleteit nem hajlandó elismerni, negatív hatással lehet az ország besorolására, miután fokozza a tavaly kezdődött alkotmányossági válságot az országban és várhatóan az EU-val is nagyobb feszültségekhez vezet, tovább rontva Lengyelországban a befektetési környezetet - írja az EurActive.

Az alkotmányossági válság már érezteti a hatását - jegyzi meg a hitelminősítő -, hiszen a beruházások 2,2, százalékkal estek 2016 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest.

Bár a Moody's elemzői arra számítanak, hogy a privát szektor fogyasztása továbbra is támogatja az idei 3-3,5 százalékos gazdasági növekedést, a romló befektetési klíma a növekedés visszaesésével fenyeget.

A hitelminősítő májusban változtatta Lengyelország kilátását stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra a PiS kormányra kerülése következtében várható "fiskális kockázatokra" hivatkozva, de meghagyta az A2-es beruházásokra adott osztályzatát.

Lengyelország adósbesorolását a Standard and Poor's már januárban leminősítette, mondván a PiS-kormány meggyengítette intézményrendszert.

A lengyel kormány Brüsszel felől is nyomás alatt áll, az Európai Bizottság ugyanis októberig adott időt Varsónak arra, hogy az alkotmánybíróságot érintő reformokat visszafordítsa, különben szankciók következnek. A folyamat vége a rettegett 7. cikkely aktiválása lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK