Alig vagyunk túl az október közepi parlamenti választásokon, már egész Lengyelországot a 2020-as elnökválasztás tartja lázban. Ha azt nézzük, mekkora a támogatottsága a jelenlegi államfőnek a felmérések szerint, nehéz elképzelni, hogy más nyerjen, mint ő, de a politikában minden lehetséges - írja a TOKFM rádió internetes portálja.

Egyes szakértők szerint ha Duda veszít, akár a kormány is megbukhat, ami szörnyű csapás lenne a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, az ország tényleges vezetője Jaroslaw Kaczynskinek.

Bárki kerülne is az ellenzék soraiból az elnöki székbe, számos eszköze lenne arra, hogy megnehezítse a kormány és a Szejm életét. Különösen mivel a törvényhozás felsőházában, a szenátusban ellenzéki többség van, így az ellenzéki elnök együttműködhetne kollégáival.

Először is az elnök élhetne vétójogával, amit bármely törvény esetében megtehet. Ha teljes háborút akarna, akkor megakaszthatná a PiS reformjait, így a kormány nem tehetne többet, mint a folyó ügyek szimpla intézését.

Az elnök létrehozhat egy úgynevezett kabinettanácsot is, ami azzal jár, hogy időnként összehívhatja a kormányt, emellett a szenátussal összefogva népszavazást írhatna ki bármilyen témában. Végül meglehetősen nagy befolyása van az ország külpolitikájára is. Duda veresége váratlan csapás lenne az egész kormánypárti tábornak, amely hozzászokott, hogy a PiS 2014 óta minden országos választást megnyert.