Nagy bajba kerülhetnek a szlovákok

A pozsonyi jegybank tovább folytatja a lakossági hitelfelvétel feltételeinek szigorítását, mivel az emberek - kihasználva az alacsony kamatokat - rettenetesen eladósodtak. Ha elindulnak felfelé a hitelköltségek, az sok családot csődbe dönthet.
Barabás Júlia, 2018. január 7. vasárnap, 14:43
Fotó: Napi.hu

Kevesen tudnak ellenállni Szlovákiában az alacsony kamatoknak, ami hitelfelvételi boomhoz vezetett - derült ki a pozsonyi Új Szó cikkéből. A lakossági hitelek GDP-hez aránya a közép- és kelet-európai régió országai közül Szlovákiában a legnagyobb: elérte a 40 százalékot. A lakosság csak az elmúlt egy évben 3,54 milliárd euró hitelt vett fel.

Az éves növekedés szempontjából Szlovákia az eurózóna összes országát előzi. Míg 2016 októberében a lakosság 28,73 milliárd euróval tartozott a pénzintézeteknek, 2017. októberre ez 32,27 milliárd euróra nőtt. A szlovákiai családok mára jóval több adósságot halmoztak fel, mint a sokkal többet kereső olaszok, miközben Olaszországban az átlagbér 2590 euró, míg Szlovákiában csupán 948 euró - nyilatkozta Zdenko Stefanides, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

Intézkedések

A nagy gondot az jelentheti, ha az Európai Központi Bank elkezdi növelni az alapkamatot. Mivel a hitelkamatokat csak pár évre kötik le, a háztartásoknak jelentős pluszkiadást jelenthet a kamatemelés, amire a többség nincs felkészülve. Ha a kamatok emelésével párhuzamosan romlana a gazdasági helyzet, az rengeteg háztartást sodorna a csőd szélére - figyelmeztet a jegybank.

Emiatt a pozsonyi központi bank több megszorító intézkedést is hozott. Az év elején életbe lépett új szabályok szerint a fogyasztási hiteleket felvevők például a havi törlesztőrészletekre bevételeik legfeljebb harmadát fordíthatják. A jelzáloghitelek esetében a törlesztést követően a hiteligénylő bevételeinek legalább a 15 százaléka meg kell, hogy maradjon a számláján, ami nyártól 20 százalékra nő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2018.01.07 16:50

sokkal kevésbé rizikós a helyzet, mint a magyaroké volt, ugyanis tőlünk eltérően ők saját pénznemben, euroban vannak eladósodva.
márpedig a nagy problémát nem a kamat 3% ról 4% ra emelkedése jelenti, hanem az árfolyamingadozás, az, hogy a chf 140 forintról 310 forintra erősödött.

másrészt a szlovákok belső forrásból vannak eladósodva, így a törlesztés is az országban marad, míg a magyar chf alapú hitelek osztrák forrásból származtak a törleszés kiment za országból, mélybe rántva a magyar gazdaságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html